Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvia lämnad helt ensam – nu sprids händelsen i utlandet

19 maj, 2023, 08:30 

Därför fick drottning Silvia inte följa med till England.

Annons

I Norge och Danmark skickade man kronprinsparen till kröningen i London. I Sverige var det dock kronprinsessan Victoria som tillsammans med kungen närvarade vid den historiska händelsen.

Johan T Lindwall på plats i London: ”Jag ryser”Brand logo
Johan T Lindwall på plats i London: ”Jag ryser”

I stället fick drottning Silvia vara kvar i Sverige för att se kröningen på tv. Samtidigt uppstod frågor om varför hon och prins Daniel inte var en del av alla kungligheter som samlats i Westminster Abbey.

– Hans Majestät Konungen har tagit beslut om att det är statschefen och tronföljaren som ska representera Sverige vid kröningsceremonin, sa biträdande informationschefen Johan Tegel till Svensk Dam.

Annons

– Samma beslut togs vid de japanska trontillträdesceremonierna 2019, då kungen och kronprinsessan var på plats i Tokyo.

Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf
Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf i samband med kung Charles kröning i London.

Johan T Lindwall om kungens beslut

Under kröningen hade varje lands kungahus bara tilldelats två platser. Men kvällen innan, under mottagningen på Buckingham Palace, var det inte lika strikt och flera kungligheter som inte närvarade på själva kröningen var på plats.

Däremot var drottning Silvia inte en av dem. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall tror dock att svenska folket har förståelse för kungens beslut att låta henne stanna hemma.

Annons

– Jag tror att folket uppskattar att han skickar Victoria. De vill att Silvia ska kunna ta det lite lugnare, säger Johan T Lindwall till norska Se och Hör.

Borde skickat Victoria och Daniel

Att Sverige valde att inte göra samma sak som Norge och Danmark, och skicka Victoria och Daniel, är däremot något som han tycker att man borde ha tänkt på.

Kung Carl Gustaf borde ha sett hur det går till i de andra skandinaviska länderna, och skickat Victoria och Daniel att representera tillsammans. Men han ville helt klart vara med själv.

Annons

Och visst, det kan man ändå förstå, eftersom kungen har en så lång relation med kung Charles.

Kung Carl Gustaf och drottning SIlvia
Kungen och drottning Silvia syns vanligtvis sida vid sida. Här är de på en promenad i skogen.

Foto: TT

Annons