Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Drottning Silvia mötte barnens hjältar på slottet

10 okt, 2018, 20:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Månaden maj känns långt borta, men årets majblommeförsäljare har traditionsenligt belönats på Stockholms slott av drottning Silvia. Stämningen var glad, uppsluppen – och högtidlig!
Annons

I inte mindre än 111 år har det varit vårt kanske allra säkraste vårtecken – skolbarnen som säljer majblommor på gator och torg. Drottning Silvia brukar få äran att varje år köpa säsongens första majblomma vid en ceremoni på slottet, och varje höst hålls en ceremoni för att belöna de duktiga barnen som sålt blommorna. Det sker traditionsenligt på Stockholms slott i närvaro av drottning Silvia. Igår var det dags för den högtidliga diplomutdelningen till Årets Majblommeförening och Årets forskare inom området.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Alla barnen var finklädda, högtidliga och lite nervösa!
Alla barnen var finklädda, högtidliga och lite nervösa!

För fjärde året i rad var det eleverna i Adolf Fredriks musikklasser som hade sålt flest majblommor, och därmed samlat in inte mindre än 311 160 kronor till behövande barn. Det var ett trettiotal nervösa elever i år 4-6 som hälsades välkomna till Stockholms slott av drottning Silvia. Det gick inte att ta miste på den högtidliga stämningen, men som det proffs vår drottning är fick hon snart barnen att känna sig bekväma och uppskattade. Och alla som ville fick förstås ta en selfie med drottningen! Även forskarna som fått pengar genom organisationen fanns på plats för att  berätta om sin forskning.

"Och

Silvia är organisationens beskyddare

Hovets informationschef Margareta Thorgren tycker att den årliga ceremonin är både viktig och meningsfull:

Annons

– Under våren engagerar sig många barn och skolor för att samla in pengar till detta viktiga ändamål, och på hösten hålls en ceremoni där man uppmärksammar eleverna som har arbetat intensivt. Det är ett viktigt arbete som många skolor genomför, och det är därför viktigt att uppmärksamma, säger Margareta Thorgren.

Drottning Silvia har som bekant ett stort engagemang i frågor som rör utsatta barn, och hon är ända sedan 1970-talet organisationens högsta beskyddare. Organisationen Majblomman har funnits sedan 1907 och är Sveriges största barnhjälpsorganisation. Majblomman arbetar för att förbättra barns villkor, och målet är att alla barn ska få vara med och dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden. Varje år delas en miljon kronor ut till forskningsprojekt där barns välbefinnande står i fokus.

Foto: Stella Pictures

Annons