Silvia och Victoria hyllar berömda släktingen Folke Bernadotte på speciellt vis

Silvia och Victoria vill bägge vara med och hedra sin döde släkting Folke Bernadotte för hans hjältemodiga insatser under andra världskriget. Och lite extra roligt är det förstås med kopplingen till lilla prinsessan Estelle!

Den 29 maj besöker drottning Silvia och kronprinsessan Victoria Sveriges riksdag för att avtäcka en byst av släktingen Folke Bernadotte, greve af Wisborg. Det är ett uppdrag som både mor och dotter känner extra starkt för: Folke Bernadotte är ju en släkting att vara stolt över, och Victoria har dessutom en personlig koppling till Folke Bernadotte – hans fru var nämligen Estelle!

Folke Bernadottes fru Estelle Bernadotte, född Manville, är den enda som haft namnet Estelle i släkten innan kronprinsessparet valde namnet till prinsessan Estelle.

Folke Bernadottes fru Estelle Bernadotte, född Manville, är den enda som haft namnet Estelle i släkten innan kronprinsessparet valde namnet till prinsessan Estelle.

Läs mer: Folke Bernadotte har en speciell plats i kungafamiljens hjärtan

Folke Bernadottes farfar var kung Gustav V, och fadern, prins Oscar, var kusin till Gustav VI Adolf.  Folke Bernadotte själv var gudfar till vår kung Carl Gustaf. Men Folke Bernadotte är som bekant mest känd för sitt liv utanför slottets väggar.

Folke inledde sitt yrkesliv med en militär karriär. Därefter fortsatte han med att inneha olika tjänster inom hovet. Han kom in på den humanitära banan år 1943, då han utsågs till vice ordförande och sedan ordförande för Svenska Röda Korset.

Som vice ordförande ledde Folke Bernadotte ett flertal räddningsaktioner för Röda korset. Det mest kända uppdraget är utan tvekan ”de vita bussarna”, då han genom förhandlingar med bland annat Himmler lyckades rädda cirka 15 000 krigsfångar från tyska koncentrationsläger mot slutet av andra världskriget.

Folke och Estelle Bernadotte år 1930 med förstfödde sonen Gustaf.

Folke och Estelle Bernadotte år 1930 med förstfödde sonen Gustaf.

Läs mer: Estelle Bernadotte – så såg hon ut

Uppdraget att medla i Palestinakonflikten fick Bernadotte av FN:s generalförsamling i maj 1948. Det förslag till lösning på konflikten som Bernadotte utarbetat tillsammans med bland annat Storbritannien och USA föll dock inte i god jord hos många israeler, då det bland annat innebar att det skulle existera en palestinsk stat vid sidan om Israel. Ledningen för Sternligan, en israelisk terrorgrupp, bestämde därför att Bernadotte skulle avrättas. I september 1948 lurades han in i ett bakhåll i Jerusalem och avled omedelbart, bara 53 år gammal.

Läs mer: Herman Lindqvist: ”Sanningen om Estelle, Victoria – och mig”

Avtäckningen av Folke Bernadotte-bysten sker i samband med Veterandagen, som samtidigt firas vid Sjöhistoriska museet. Veterandagen är för första gången i år allmän flaggdag, vilket förstås innebär lite extra firande!

Foto Sjöberg bildbyrå, Stella pictures