Silvia om dramat under Nobelfesten: ”Trodde jag skulle svimma”

Silvia om dramat under Nobelfesten: ”Trodde jag skulle svimma”
Nobel 1976. Ingen anade någonting, men drottningen mådde inte alls bra. Nu berättar hon om dramat i SVT:s ”Kungliga smycken”.
Annons

I SVT-programmet Kungliga smycken får vi för första gången höra drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Christina tala öppet och personligt om några av de mest kända, och älskade, kungliga smycken. Under en sekvens i avsnitt 2 av serien, som sänds i kväll den 9 april klockan 20:00 på SVT1, talar Silvia om ett väldigt speciellt diadem.

Historien bakom Drottning Sofias diadem

Drottning Sofia
Drottning Sofia och kung Oscar II. Notera diademet!
Annons

Diademet, Drottning Sofias diadem, kom till Sverige med drottning Sofia. Det är ett diamantdiadem som används framför allt av drottning Silvia. Det solfjäderformade diademet tros från början ha varit en juvelkam som omarbetades i slutet av 1800-talet. Diademet bärs oftast av drottning Silvia, men också prinsessan Margareta, prinsessan Christina, prinsessan Birgitta och prinsessan Lilian har burit det.

Annons

Den allra första gången som Silvia bar Drottning Sofias diadem, eller Briljantdiademet som det också kallas (på engelska går det under namnet Nine prong tiara), var under Nobelfestligheterna 1976, då Silvia precis blivit drottning.

Och det var en inte alls så angenäm upplevelse.

Drottning Louise
Drottning Louise i Drottning Sofias diadem.

Drottningens drama under Nobelfesten

– Det är ett mycket vackert diadem. Men det är väldigt svårt att bära. Det är tungt och det är stelt och det måste passa huvudet perfekt och precist, eftersom det är framtungt, annars tippar det, berättar drottning Silvia i Kungliga smycken.

Annons

– Vi fick arbeta hårt för att få diademet att passa och att sitta kvar i mitten. Det passade inte riktigt min huvudform, men vi gjorde det vi kunde. Björn Axén (drottningens dåvarande frisör reds. anm.) fäste det med nålar.

Drottning Sofias diadem
Drottning Sofias diadem. Foto: SVT.

Och nålarna, och diademet, ställde till en del problem…

– Jag trodde att jag skulle svimma! Middagen är ju så lång, och diademet blev tyngre och tyngre. Svårare och svårare att bära. Det tryckte sig in i huvudet. Jag hade SÅ ont i huvudet. Jag kommer i håg att prins Bertil såg att något var fel. Han böjde sig fram emot mig och frågade ”mår du bra?”, berättar drottningen.

Hon fortsätter:

Annons

– Och det gjorde jag ju inte riktigt. Men jag sa ”ja, det går bra”. Men han var väldigt uppmärksam och fortsatte: ”är det någonting?”

Silvia på Nobel 1976
Silvia på Nobel 1976.

Drottningen svarade då att det handlade om diademet och Bertil uppmanade henne att ta bort nålarna.

– ”Det kan man inte göra” sa jag. ”Med tv-inspelning och allt”. Men han sa ”gör det” och jag lirkade och låtsades pilla med håret och så tog jag bort nålarna.

Men när drottningen kom hem upptäckte hon något.

Annons

– När jag tog av diademet så hade det arbetat sig in i mitt huvud. Men kunde lägga ett finger där. Det gjorde väldigt väldigt ont.

I dag har man, hovjuvelerare W.A Bolin, dock ändrat på diademet och förlängt det, så att det inte längre är så framtungt.

– Nu är det anpassat efter mitt huvud så det är inga problem längre. Men när jag bär det tänker jag på den här händelsen. Så det här diademet berättar sin historia på ett annat sätt, säger drottningen med ett leende.

Drottning Silvia Nobel 1976
Nobelfestligheterna 1976.

Kungliga smycken är en dokumentär i två delar av Sara Bull och Rikard Collsiöö för Sveriges Television. Det första avsnittet sändes den 2 april 2020 klockan 20:00 i SVT1. Det andra avsnittet av Kungliga smycken sänds den 9 april 20:00 i SVT1.

Annons

Foto: Rikard Collsiöö/SVT, TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

15 kommentarer till “Silvia om dramat under Nobelfesten: ”Trodde jag skulle svimma””

 1. josefin skriver: 9 april, 2020

  Pà nàgot sätt känns det som ett riktigt i-landsproblem att diademet är svàrt att bära, men det är trevligt att höra drottningens “personliga upplevelser”. Sedan ska det väl inte förglömmas att hon vid denna tid var tidigt gravid med det som blev KP V.


 2. Kajsa Nilsson skriver: 9 april, 2020

  Silvias “personliga” problem som hon alltid refererar till är, som sagt, ett I-landsproblem. När det gäller ovannämnda artikel så fanns det ju andra diadem att välja mellan när det begav sig. Noterade dock att Silvia redan på ett mycket tidigt stadium inte kunde få nog av att, så fort som möjligt, använda de kungliga juvelerna. Det kanske blir så när man aldrig haft några egna…Det vore bra mycket bättre om hon talade mer om sitt engagemang för demensvården mm. Där har hon ju, som det verkar, gjort stor nytta. Och – det kan inte sägas nog mycket – nämn någon gång familjemedlemmarna med bara deras förnamn inte alltid med deras titlar. Det gör alla andra kungahus men inte vår TYSKA drottning.


  1. charlotte skriver: 9 april, 2020

   Kajsa Nilsson,
   Kungen säger också titlar före namnet! Han är väl ganska svensk?


  2. Therese skriver: 9 april, 2020

   De kungliga juvelerna är väl till för att användas? Så varför skulle hon inte? Hon pratar ofta om childhood och sylviasystrarna men det här programmet handlar ju om smyckena. Din kommentar är väldigt dum tycker jag.


  3. Mimmi skriver: 9 april, 2020

   Så vitt jag kan minnas har Silvia aldrig titulerat de ingifta familjemedlemmarna Daniel och Sofia trots att kungen frikostigt tilldelat även dessa kungliga titlar. Om det kan ses som en medveten markering mot de ingifta kan man undra.


  4. Anna skriver: 11 april, 2020

   Kajsa
   “men inte vår TYSKA drottning”

   Exakt vad är det du inte gillar med att vår svenska drottning är av tysk härkomst?

   Dessutom – jag har hört många medlemmar från andra kungahus tala om sina familjemedlemmar och då även tagit med deras titel.


 3. LB skriver: 9 april, 2020

  Genom att titta på programmet, ser man flera vackra smycken, samtidigt lär man sig också en hel del om deras historia.


  1. Ulla Lundell skriver: 10 april, 2020

   Jag tittade på programmet i går om de vackra smyckena del 2 mycket bra jag gillar historien bakom smyckena, hur en del av dem går att monteras i hop och isär till olika kombinationer.

   Ulla


 4. Daga skriver: 9 april, 2020

  Den som vill vara fin får lida pin.Ett gammalt uttryck.


 5. AnnaS skriver: 9 april, 2020

  Detta uppfyller knappast den sedvanliga definitionen av “drama”…


 6. Angelika skriver: 9 april, 2020

  Kungen är ganska Svensk, ja men han växte upp med sin tyska mor, som inte behärskade svenskan så bra


 7. Anni skriver: 10 april, 2020

  “Vill man vara fin får man lida pin”
  Ett talesätt som stämmer väl här.


  1. Ulla Lundell skriver: 13 april, 2020

   Har jag missuppfattat detta jag trodde att detta skulle handla om de vackra smyckena och andra fina saker inte om personers språk och härkomst

   Ulla


  2. charlotte skriver: 14 april, 2020

   Ulla Lundell,
   Jag frågar mig detsamma och undrar vilken det var i detta program som inte kunde tala så att folk blev nöjda. Svenskarna börjar bli outhärdliga i sitt missnöje.


 8. charlotte skriver: 14 april, 2020

  Tillägg till min kommentar.
  Drottning Silvia klagade inte utan berättade bara en anekdot om detta diadem.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar