Silvia om dramat under Nobelfesten: ”Trodde jag skulle svimma”

Silvia om dramat under Nobelfesten: ”Trodde jag skulle svimma”

Nobel 1976. Ingen anade någonting, men drottningen mådde inte alls bra. Nu berättar hon om dramat i SVT:s ”Kungliga smycken”.

I SVT-programmet Kungliga smycken får vi för första gången höra drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Christina tala öppet och personligt om några av de mest kända, och älskade, kungliga smycken. Under en sekvens i avsnitt 2 av serien, som sänds i kväll den 9 april klockan 20:00 på SVT1, talar Silvia om ett väldigt speciellt diadem.

Historien bakom Drottning Sofias diadem

Drottning Sofia

Drottning Sofia och kung Oscar II. Notera diademet!

Diademet, Drottning Sofias diadem, kom till Sverige med drottning Sofia. Det är ett diamantdiadem som används framför allt av drottning Silvia. Det solfjäderformade diademet tros från början ha varit en juvelkam som omarbetades i slutet av 1800-talet. Diademet bärs oftast av drottning Silvia, men också prinsessan Margareta, prinsessan Christina, prinsessan Birgitta och prinsessan Lilian har burit det.

Den allra första gången som Silvia bar Drottning Sofias diadem, eller Briljantdiademet som det också kallas (på engelska går det under namnet Nine prong tiara), var under Nobelfestligheterna 1976, då Silvia precis blivit drottning.

Och det var en inte alls så angenäm upplevelse.

Drottning Louise

Drottning Louise i Drottning Sofias diadem.

Drottningens drama under Nobelfesten

– Det är ett mycket vackert diadem. Men det är väldigt svårt att bära. Det är tungt och det är stelt och det måste passa huvudet perfekt och precist, eftersom det är framtungt, annars tippar det, berättar drottning Silvia i Kungliga smycken.

– Vi fick arbeta hårt för att få diademet att passa och att sitta kvar i mitten. Det passade inte riktigt min huvudform, men vi gjorde det vi kunde. Björn Axén (drottningens dåvarande frisör reds. anm.) fäste det med nålar.

Drottning Sofias diadem

Drottning Sofias diadem. Foto: SVT.

Och nålarna, och diademet, ställde till en del problem…

– Jag trodde att jag skulle svimma! Middagen är ju så lång, och diademet blev tyngre och tyngre. Svårare och svårare att bära. Det tryckte sig in i huvudet. Jag hade SÅ ont i huvudet. Jag kommer i håg att prins Bertil såg att något var fel. Han böjde sig fram emot mig och frågade ”mår du bra?”, berättar drottningen.

Hon fortsätter:

– Och det gjorde jag ju inte riktigt. Men jag sa ”ja, det går bra”. Men han var väldigt uppmärksam och fortsatte: ”är det någonting?”

Silvia på Nobel 1976

Silvia på Nobel 1976.

Drottningen svarade då att det handlade om diademet och Bertil uppmanade henne att ta bort nålarna.

– ”Det kan man inte göra” sa jag. ”Med tv-inspelning och allt”. Men han sa ”gör det” och jag lirkade och låtsades pilla med håret och så tog jag bort nålarna.

Men när drottningen kom hem upptäckte hon något.

– När jag tog av diademet så hade det arbetat sig in i mitt huvud. Men kunde lägga ett finger där. Det gjorde väldigt väldigt ont.

I dag har man, hovjuvelerare W.A Bolin, dock ändrat på diademet och förlängt det, så att det inte längre är så framtungt.

– Nu är det anpassat efter mitt huvud så det är inga problem längre. Men när jag bär det tänker jag på den här händelsen. Så det här diademet berättar sin historia på ett annat sätt, säger drottningen med ett leende.

Drottning Silvia Nobel 1976

Nobelfestligheterna 1976.

Kungliga smycken är en dokumentär i två delar av Sara Bull och Rikard Collsiöö för Sveriges Television. Det första avsnittet sändes den 2 april 2020 klockan 20:00 i SVT1. Det andra avsnittet av Kungliga smycken sänds den 9 april 20:00 i SVT1.

Foto: Rikard Collsiöö/SVT, TT