Silvia om Victorias framtid: "Hon kommer att bli en väldigt fin drottning"

kronprinsessan victoria drottning

“Talar mycket om livet”

Sådan mor, sådan dotter. Så lyder ordspråket och i Victorias och Silvias fall stämmer det verkligen. Kronprinsessan förbereder sig verkligen på ett liv som drottning och hon blir bara mer och mer lik sin mamma.

– Jag tror nog att hon kommer att bli en väldigt fin drottning, Hon är nära, jag tror att alla känner det. Att hon är nära, intresserad, att hon bryr sig. De är de viktigaste egenskaperna tror jag, att man bryr sig, att man försöker hjälpa till, sa drottningen i den senaste upplagan av SVT:s Året med kungafamiljen.

Kronprinsessan Victoria drottning Silvia

När kungaparet får förhinder och måste avstå uppdrag är det Victoria som hoppar in i deras ställe – och hon gör det med bravur.

– Vi har talat mycket om livet för att förbereda henne. Men jag tror också att de exempel hon ser i kungen, och i mig, har format henne. Och ibland märker man att hon har snappat upp något som man berättade för 30 år sedan, fortsätter Silvia i intervjun.

Ett starkt samhällsengagemang och ett genuint intresse för andra människor är egenskaper som både Silvia och Victoria besitter. När drottningen gifte sig med kungen, den 19 juni år 1976, var hon snabb med att be om en skrivmaskin. Hon ville börja arbeta direkt och bidra med sitt strå till den kungliga stacken. Drottningens stora hjärtefrågor är barns utsatthet och äldres demens och Victoria, som ju är minst lika arbetsam, har tagit strid för miljön och extra hjälp till barn med olika funktionsvariationer. Hon följde tidigt med sina föräldrar ut på uppdrag och efter myndighetsdagen, den 14 juli 1995, började hon representera kungafamiljen på egen hand.

När kronprinsessan är ute och representerar är hon noga med att hälsa på varenda person i rummet och hon är alltid mycket väl förbered – precis som drottning Silvia. Både mor och dotter har dessutom en förmåga att lätta upp strikta tillställningar med humor och värme. När Svensk Damtidning frågade svenska folket vem de helst skulle vilja till bordet under en Nobelmiddag var Victoria den solklara vinnaren. Hon är ett riktigt mingel-proffs! En social skickligheten som har gått i arv från mamma drottningen.

kronprinsessan victoria drottning silvia

Och det är inte bara arbetsmässigt som Victoria inspireras av mamma Silvia. De blir alltmer lika när det kommer till kläder och stil. Kronprinsessan klär sig alltid enligt etiketten och på senare år har hon även börjat botanisera i drottningens garderob. På Nobelfesten dök hon till exempel upp i Silvias gamla Nina Ricci-klänning. På så vis slog hon både ett slag för återanvändning och hållbarhet – samtidigt som hon hyllade sin mamma.

kronprinsessan victoria nobel

Läs mer

23 år senare! Victoria bär Silvias Nobelklänning

Se alla Victorias 57 klänningar & kjolar från 2018

Så firar Victoria in det nya året

Foto: IBL, TT