Silvia plötsligt struken – stort frågetecken kring kungens födelsedag

Silvia plötsligt struken – stort frågetecken kring kungens födelsedag

Kungen ska fira sin födelsedag i någon officiell form, trots coronakrisen.Men vart försvann egentligen Silvia?

Det kom knappast som någon överraskning att kungens traditionsenliga födelsedagsfirande inte blir av som planerat. Coronaviruset har tvingat oss alla att lägga om våra liv – och det svenska kungahuset är inget undantag.

Coronaviruset: Hovets nya besked om Silvia

Kommer Silvia att spela en roll i firandet?

Kommer Silvia att spela en roll i firandet?

Stefan Löfven har i samråd med Folkhälsomyndigheten beslutat att folksamlingar som överskrider 50 personer inte längre är tillåtna. Det innebär att en stor födelsedagsceremoni på Yttre Borggården, öppen för allmänheten, är otänkbar.

– Det kommer att bli förändringar. Detaljerna har vi inte klart för oss ännu. Det finns olika alternativ. Men det är bättre att vänta med att berätta mer när det är klart. Hovmarskalken sitter och planerar just nu, säger Margareta Thorgren på hovets informationsavdelning.

Hovet har tvingats hantera liknande scenarion under coronakrisen. Kronprinsessan Victorias namnsdagfirande fick också planeras om. Från ett folkhav på Inre Borggården till en privat ceremoni med Försvarsmakten inne på Östra Valvet.

– I den situation vi är i blir det förändringar. Allt är nytt. Det är nya omständigheter, säger Margareta.

Silvia inte med i kalendern

En förändring som vi på Svensk Dam la märke till hittar vi den kungliga kalendern. Där har drottning Silvia blivit struken från evenemangspunkten för födelsedagsfirandet. Kungen står ensam kvar som kunglig representant.

Silvia är inte med.

Silvia är inte med.

Margareta igen:

– Vi kommer att uppdatera i kalendern. Som sagt, just nu vet vi inte exakt hur det officiella firandet kommer att se ut. Vi får återkomma kring det. När det gäller det privata firandet med familjen så är det inget som hovet kommenterar.

Men kan man utgå från att drottning Silvia kommer att spela en roll i det officiella firandet? 

– Det är programplanering. Det får vi återkomma till.

 

LÄS OCKSÅ: Kungens hemliga möte med barnen mitt i krisen