Silvia prisades för sitt arbete: "Jag är glad - och stolt!"

Svensk Damtidning träffade drottningen i Berlin.

Hela det mäktiga Allianz Forum i hjärtat av Berlin, bara ett stenkast från Brandenburger Tor, var fyllt av värme när drottningen igår kväll tog emot det prestigefyllda Theodor-Wanner-priset. Ett viktigt erkännande av hennes envisa arbete för barn, unga och gamla – ja alla de tusentals som hon sett och givit en röst genom sitt arbete för Childhood, Silviahemmet, demensboendet Silvia-Bo och Mentor.

Drottningen satt på första parkett, i silverpumps och mintgrönt aftonfodral. Runtom sig hade hon tyska statsråd och tunga företagsledare, som före prisutdelningen hyllade henne vid en privat champagnemottagning.

– Ni svenskar kan vara stolta över er drottning som fyller sin roll med så mycket energi, mänsklighet och mod!, sa Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel.

Applåderna ville aldrig ta slut och drottningen log med hela ansiktet. Det var tydligt att det här är ett pris som betyder mycket för henne.

– Det är en stor ära för mig. Jag är glad ­– och jag är stolt! Det kommer alltid att finnas grupper i vårt samhälle som är mer sårbara än andra: de allra yngsta, de allra äldsta, de sjuka och de funktionshindrade. Vid någon punkt i livet kommer vi alla att tillhöra en sådan grupp. Arbetet med att få bollen i rullning är ibland långt och ibland obekvämt, men det är alltid värt det!

Prispengarna har drottningen donerat till välgörenhetsorganisationen Sociedade Beneficiente Alemä i Sao Paulo, Brasilien som stöttar demenssjuka, men också ungdomar i ett slumområde i Sao Paulo.

Före prisutdelningen träffade Svensk Damtidning drottningen i en av sviterna. Missa inte vår stora intervju i nästa nummer av Svensk Damtidning!

Foto: IBL