Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvia ratar bilden på Victoria – råkar avslöjas: "Tycker inte om den"

19 jan, 2024, 06:30 

Ajdå – Silvia var inte ett fan!

Annons

Kungligheterna är vana vid att ha kamerablixtar riktade mot sig i princip hela tiden. Ja, det är helt enkelt bara att öva in sin bästa fotomin om man plötsligt skulle bli prins eller prinsessa!

Vid det här laget är kungafamiljen rena proffs, och fångas aldrig på bild med "fel" min. Men hur är det med målningar som inte riktigt blir rätt...?

Historiska tronskiftet – nu blir Frederik kung • Se upp i backen: Victorias härliga tur i spåren • Kungens inbjudan till franska presidentparet – 3 kungliga snackisar från vecka 2!Brand logo
Historiska tronskiftet – nu blir Frederik kung • Se upp i backen: Victorias härliga tur i spåren • Kungens inbjudan till franska presidentparet – 3 kungliga snackisar från vecka 2!

Omdiskuterade bilden på kungafamiljen – Silvias ärliga ord

Det vet drottning Silvia allt om. Det var i fjol som kungaparet intervjuades i Svensk Dams systertidning Antik & Auktion, och Silvia lättade på locket om en målning som hon inte är särskilt förtjust i...

Annons

Den föreställer kungafamiljen och hänger i Statens porträttsamling på Gripsholms slott, och är målad av John-Erik Franzén.

Kungaparet ler milt, en ung prins Carl Philip sitter glatt på nån form av soffa, prinsessan Madeleine leker med en docka på golvet och kronprinsessan Victoria står bestämt med handen i midjan.

John-Erik Franzén framför sitt portätt av kungafamiljen.
John-Erik Franzén avled 2022.
Annons

Drottning Silvia gillar inte bilden på kronprinsessan – avslöjar

Redan när konstverket presenterades var det vilt omdiskuterat, bland annat kallades det för "stelt" och "oinspirerat". Och kanske var planen att vi aldrig skulle få veta vad självaste Silvia haft för känslor om det här konstverket – innan kungen tog till orda.

– Ja, du tycker inte om det. Men jag tycker det är kul, säger han i Antik & Auktion.

– Porträttet var väldigt speciellt, svarar drottningen diplomatiskt.

– Ja, det var hela poängen, svarar kungen.

Då berättar Silvia till slut:

– Jag tyckte inte om när han målade kronprinsessan med armen i sidan. Det var inte träffande för henne som person tycker jag, eftersom det var lite von oben. Och det är inte hon!

Kungafamiljen framför ett porträtt av John-Erik Franzén
Silvia håller masken!

Foto: TT

Annons