Silvia talar ut om den första svåra tiden

silvia-2

Drottning Silvia berättar nu öppenhjärtigt om sin första svåra tid som nybliven drottning. Hon kände sig överkörd av hovet och fick inte mycket till hjälp.

Nu närmar sig bröllopet med stormsteg för drottningens äldsta dotter kronprinsessan Victoria och hennes Daniel. Drottning Silvia själv hade det inte så lätt den första tiden efter sitt bröllop, avslöjar hon nu.  I tv-programmet “Familjen Bernadotte” talar hon ut om hur tufft det var att kämpa både med språket och med att finna sin plats som nybliven drottning.

Den första tiden efter bröllopet var tuff för drottningen.

Den första tiden efter bröllopet var tuff för drottningen.

Överkörd

Drottningen kände sig ofta överkörd av hovet.

– Jag försökte göra det bästa jag kunde, säger hon i programmet. Det var nya frågor hela tiden. Många gånger frågade jag om råd och då var det väldigt ofta att man sa: “som drottningen önskar”. Och det var ju inte mycket till hjälp…

Silvias närmaste hovdam på den tiden, Alice Trolle-Wachtmeister, minns hur respektlöst drottningen blev behandlad av hovet:

– Det var ett oerhört manligt hov. Man bestämde över huvudet på henne och tog inte den hänsyn jag ansåg man skulle ta till en fru och en drottning.

Drottning Ingrid ett stöd

Elisabeth Tarras-Wahlberg, som intervjuades i morgonens Nyhetsmorgon, menar att drottningen istället fick förlita sig mycket på sin make kung Carl Gustafs råd. Ett annat stort stöd var Danmarks dåvarande drottning Ingrid, som ju själv hade rötter i Sverige.

– Med detsamma märkte man en stor ansvarskänsla hos henne, säger drottning Margrethe, Ingrids dotter, om Silvia. Och det  var detsamma som min mor märkte när hon träffade Silvia.

“Familjen Bernadotte” sänds ikväll klockan 20.05 på TV4.

Av An-Sofie Lundin

Foto: Stella Pictures