Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Silvia upprörd – efter kungavännernas tilltag med yngre kvinnor

12 sep, 2020, 17:00 
Silvia var upprörd när hon upptäckte det.
Drottning Silvia blev upprörd när hon upptäckte det.Kungavännernas kärleksäventyr med yngre kvinnor gjorde henne irriterad.
Annons
Silvia och Sofias relation: Så är den egentligenBrand logo
Silvia och Sofias relation: Så är den egentligen

Drottning Silvia är inte främmande för att ha åsikter om umgänget som hennes make, kung Carl Gustaf, omger sig med. När boken “Den motvillige monarken” släpptes 2010 fick Silvia nog av kungens vänner. Det berättade finansmannen Anders Lettström, medlem i den beryktade Gubbtolvan, i en intervju med Expressen 2017.

– “Noppe”, ”Aje” och jag har umgåtts kontinuerligt. Vi har aldrig varit ovänner. Annat är det för kungen, vars fru har uttryckt synpunkter på vem kungen ska umgås med. I den kungliga familjen är det ju som i alla andra familjer – hustrun bestämmer vem maken ska umgås med, sa Anders då.

– Det innebär att vi inte träffas officiellt. Det blir skriverier på en gång, och det är varken jag, kungen eller någon annan i kungafamiljen betjänt av.

Drottning Silvia arg – upptäckte yngre kvinnor i bekantskapskretsen

Silvia var upprörd när hon upptäckte det.
Silvia var upprörd när hon upptäckte det.

Men det här var inte första gången som Silvia gett onda blickar mot kungens vänner. Svensk Dam kunde redan 2002 avslöja att drottningen inte uppskattade en trend som verkade gå varm bland makens följeslagare: de skilde sig från sina fruar och skaffade betydligt yngre flickvänner.

Annons

”Knappt har drottning Silvia förlikat sig med de närmaste väninnornas skilsmässor förrän de frånskilda herrarna i vänkretsen inte bara skiljer sig, de skaffar nya flickvänner som är i kronprinsessan Victorias ålder! Drottningen är inte road även om hon försöker hålla god min när hon träffar de nya, unga flickvännerna på olika tillställningar”, skrev vi i Svensk Dam då. 

Kompisarna med yngre flickvänner

Vilka var då männen och kvinnorna vars förhållanden väckte Silvias missnöje?

• Aje Philipson hade då börjat dejta sin framtida fru Bathina, som var 24 år gammal vid tillfället.

Bathina Philipson är numera gift med Aje.
Bathina Philipson är numera gift med Aje.

• Kungens jaktkompis Fred Wennerholm hade inlett ett förhållande med sin framtida fru Cecilia, som var tre decennier yngre.

• Den numera avlidne “Noppe” Lewenhaupt hade dumpat flickvännen Susanne Ekman och hittat sjuksköterskan Anoschka Kling.

Det här var alltså inte speciellt populärt hos Silvia. Som Svensk Dams rubrik skanderade: “Drottningen är upprörd”.

Annons