Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias "baby" fyller 20 år

07 maj, 2016, 18:00 
AvJohanna Lejon
Stiftelsen Silviahemmet grundades på initiativ av Drottning Silvia på Alla hjärtans dag 1996. Den 17 maj firar Silviahemmet 20 år.
Annons
kungen och silvia ste

Ända sedan drottningens egen mor, Alice, fick Alzheimers sjukdom har Silvia brunnit för frågor om just Alzheimers och demens. 1996 tog drottningen initiativet till att bilda Stiftelsen Silviahemmet. Ända sedan dess har hon varit både aktiv och engagerad i Silviahemmet och dessutom suttit som ordförande i stiftelsen. “Silviahemmet har under 20 år verkat för att öka kunskapen om, och förståelse för demenssjukdom för att skapa högsta möjliga livskvalitet hos drabbade personer.Silviahemmet strävar efter att aktivt delta i utvecklingen av god vård och omsorg av personer med demenssjukdom och deras anhöriga”, skriver Kungahuset på sin sajt. Silviahemmets 20-årsjubileum firas den 17 maj i Karolinska Institutets Aula Medica. Medverkar gör, bland annat, drottningen, Claes Dinkelspiel, äldreminister Åsa Regnér och Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor för Karolinska Institutet. Dessutom lanserar man, i samband med 20-årsjubileet, en nyhet, kallad SilviaBo.

– SilviaBo är ett koncept för nytänkande inom framtidens bostadsbyggande, ett tilltalande, hållbart och anpassat boende som möjliggör för unga och äldre personer drabbade av demens, att så länge som möjligt bo i egen bostad, själv eller tillsammans med sin familj och samtidigt ha en fungerande vardag, berättar Wilhelmina Hoffman, Silviahemmets verksamhetschef och rektor.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures/IBL

Annons