Silvias bakslag med Victoria – tunga beskedet till drottningen

Den 14 juli blir inte som den brukar för kungafamiljen i år och förmodligen känns det lite extra i mammahjärtat för drottning Silvia.

Somrarna på Solliden är heliga för hela kungafamiljen. Här kan de koppla av och umgås med sina nära och kära som vilken familj som helst. Drottning Silvia älskar att gå runt och påta i den vackra Sollidenparken och mår som allra bäst när familjen är samlad och barnskratt ekar i trädgården.

När kronprinsessan Victoria föddes 1977, var det på Solliden som hon gjorde sin debut framför fotografernas nyfikna blickar. Redan året efter startade dessutom den mångåriga traditionen som håller i än – att fira Victorias födelsedag på ön.

Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia

Kronprinsessan Victoria möter pressen vid sitt första officiella framträdande med kungen och drottningen på Solliden.

Efter det härliga firandet på Solliden, där hundratals människor brukar samlas för att gratta Victoria, brukar hela familjen bege sig mot Borgholms idrottsplats där Victoriakonserten sker. I december kom beskedet att firandet flyttas till Borgholms slottsruin. Hela familjen tyckte nog att det kändes roligt med en ny miljö!

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria under födelsedagsfirandet på Solliden

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria under födelsedagsfirandet på Solliden, 1998.

Kungen och drottningen missar Victoriakonserten

Men så kom pandemin. I år bryts traditionen för drottningen första gången sedan Victoria föddes. Varken hon eller kungen kommer att närvara på Victoriakonserten som de brukar, i och med att de båda befinner sig i riskgruppen 70 plus. Till och med när Victoria och Daniel var på smekmånad i samband med firandet 2010, så åkte drottningen och kungen till Victoriakonserten som vanligt.

Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia

Kronprinsessan har alltid delat födelsedagen med mamma Silvia, här på Victoriadagen 2008.

Det känns såklart konstigt för hela familjen att dagen inte ser ut som den brukar, men det känns säkert lite extra i drottning Silvias mammahjärta, att inte få vara med och fira Victorias speciella dag i Slottsruinen som hon alltid har gjort. Hon och kungen får helt enkelt slå på tv:n på Solliden och se det därifrån och välkomna Victoria hem igen när konserten är slut!