Silvias bakslag – viktiga traditionen blir inte av

Majblomman 2020: Drottning Silvia tvingas ställa in

Minst 14 majblommor brukar hon köpa – så det räcker till alla barnbarnen. Men i år har drottning Silvia ett nytt sätt att stötta Majblomman.

Just i dag skulle drottningen traditionsenligt ha köpt årets första majblomma, och det skulle ha blivit startskottet för barnens majblommeförsäljning. Det brukar alltid vara en lika fin ceremoni i Prinsessan Sibyllas eller Prins Bertils våning på Kungliga slottet, med pirriga men förväntansfulla barn och drottningen i sin färgglada dräkt. Och bredvid brukar hovdamen Harriet Bredelius eller drottningens sekreterare Sigrun Berg stå redo att hala upp portmonnän ur drottningens snygga Chanelväska.

Silvia köper årets första majblomma

Så här såg det ut förra året, när drottningen köpte den första Majblomman.

Häromåret slog hon faktiskt till på hela 14 majblommor, för att det skulle räcka till alla sju barnbarnen. Kungen fick en till bilen och prinsessan Adrienne fick en att sätta på mössan. Och drottningen lyfte som vanligt fram det fina med Majblomman, att det är barn som hjälper barn.

Men i coronakrisens 2020 kan det ju tyvärr inte bli något vanligt majblommeår. För första gången på 113 år – ja för första gången sedan 1907 – kommer vi inte att få se några majblommebarn ute på gatorna. I stället har deras majblommeförsäjning skjutits upp till i höst. Och under tiden blir det en en digital insamling till förmån för Majblommans viktiga arbete mot barnfattigdom i Sverige.

Så stöttar drottningen Majblomman 2020

Drottningen har redan bidragit med en stor slant, det gjorde hon tidigare i dag.

Majblomman 2020: Drottning Silvia stöttar genom att vara med i insamlingen.

Drottning Silvia är självklart med i Majblommans insamling.

– Barnfattigdomen i Sverige tar ju inte paus, tvärtom behövs vi mer än någonsin nu. Många hör av sig och vill göra en insats för Majblomman eftersom de förstår detta. Vi går därför ifrån vår grundidé, att det bara är barn som ska samla in pengar. Vi behöver varje krona just nu. Alla bäckar små räknas och vi uppmanar alla att starta en egen insamling – idrottsklubbar, privatpersoner, småföretagare, näringsliv, bokklubbar, syjuntor och träningsteam, säger Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve.

Klicka på Majblommans hemsida här så är du också med i insamlingen!

Foto: TT.