Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias vägran med Madeleine – stora oron: ”Hade tjatat"

18 feb, 2024, 19:00 
Drottning Silvia tvingades agera.
Annons

Prinsessan Madeleine har alltid varit äventyrslysten. I över tio år har hon bott utomlands, och redan som ung lockade den stora vida världen henne. Något som givetvis gjort drottning Silvias mammahjärta oroligt, mer en än gång...

Därför lämnar kungen & Silvia Sverige • Uppgifter: Fergie & Andrew kan bli ett par igen • Nya bilden på Leonore välter internet – 3 kungliga snackisar från vecka 7!Brand logo
Därför lämnar kungen & Silvia Sverige • Uppgifter: Fergie & Andrew kan bli ett par igen • Nya bilden på Leonore välter internet – 3 kungliga snackisar från vecka 7!

Drottning Silvias stora oro över prinsessan Madeleine

Madeleine tog studenten från Enskilda gymnasiet 2001, och hade likt många andra nyblivna studenter en önskan om att pröva sina vingar och lämna Sverige. För Madeleine handlade det också mycket om att få en paus från all uppmärksamhet hemma i Sverige.

Ja, bara hennes utspring skapade timslånga bilköer kring skolan på grund av alla som ville lyckönska prinsessan på den stora dagen.

Prinsessan Madeleine skålar när hon tar studenten
Vilket glädjerus!Jonas Ekströmer

Madeleine planerade att resa till London med bästa vännen Louise "Lussan" Thott, för att studera.

– Madeleine hade före avresan tjatat hos mamma och pappa om att hon och Louise Gottlieb skulle få bo ihop. Lussan hade en kompis som kunde ordna en lägenhet inne i centrala London. Den låg nära vännernas boende och framförallt var det på gångavstånd till flera bra restauranger och nattklubbar som Madeleine och Louise hade fått tips om, berättar Johan T Lindwall i boken Madeleine: Prinsessan privat.

Annons

– Men Silvia vägrade. Hon insåg att det kunde sluta i en smärre katastrof att låta Madeleine bo med sina vänner. Då skulle Silvia inte ha någon som helst kontroll över vad dottern gjorde på dagarna och kvällarna i London.

Prinsessan Madeleines problem i London: "Vill bete mig som en helt vanlig tjej"

Den uppfinningsrika Silvia kom på en lösning. Väninnan Ann-Kristin Wallenberg bodde sedan ett par år tillbaka i Chelsea, och Madeleine och Lussan flyttade in hos henne. Under den tiden blev Ann-Kristin som en extramamma för tjejerna. Ann-Kristin Wallenberg gick bort bara 68 år gammal i en tragisk olycka, 2019.

Men så mycket paus från prinsesslivet fick hon däremot inte. Internationell press bevakade Madeleine nästan konstant, och det stod paparazzis utanför hennes hem.

Annons

– Jag vill bete mig som en helt vanlig tjej, sa Madeleine då i en intervju med Aftonbladet.

– Det är ju därför jag vill prata med tidningarna nu, en gång för alla, för att jag ska få lugn och ro sen. Jag har känt mig förföljd. Det är inte kul när det står folk utanför huset och väntar.

Prinsessan Madeleine i London 2001
Prinsessan Madeleine när hon mötte pressen under sin London-vistelse.Kristofer Sandberg/TT

Johan T Lindwall berättar i sin bok:

– Efter den första bilden hade nu Madeleine plötsligt fotografer efter sig i princip överallt. Hon förstod inte riktigt hur de hela tiden kunde veta var hon befann sig. Att hon ständigt var skuggad av dessa utländska paparazzifotografer kunde hon bara inte tänka sig. I hennes värld var det obegripligt att det fanns ett sådant stort intresse för hennes person.

Madeleine bodde kvar i London under höstterminen, där hon pluggade engelska. Och drottning Silvia, ja, hon var fortfarande inte helt bekväm med tanken på att hennes 19-åriga dotter flyttat tvärs över havet:

– Mamma är ALLTID orolig.

Foto: TT

Annons