Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias dåliga samvete för situationen med dottern Madeleine – som ändrat allt

17 feb, 2024, 17:00 
Prinsessan Madeleine och drottning Silvia
Drottning Silvia har uttryckt dåligt samvete för situationen kring Madeleine, som prinsessan själv erkänt satt spår och format hennes liv.
Annons
Drottningen om att fira kungens födelsedag med barnbarnen!Brand logo
Drottningen om att fira kungens födelsedag med barnbarnen!

Kungen var bara 27 år när han tillträdde tronen vilket innebar en speciell situation sedan när han drottningen blev småbarnsföräldrar.

Barn eller inte – kungaparet var tvungna att åka land och rike runt. Kvar på Haga var Victoria, Madeleine och Carl Philip med barnflickor.

En situation som drottningen erkänt ger henne dåligt samvete. Och även Madeleine har satt ord på hur det var.

Drottning Silvia om sitt dåliga samvete

Kungen förlorade båda sina föräldrar innan han tillträdde tronen vilket innebar ett tungt ansvar på hans, och Silvias, axlar.

I samband med sin 75-årsdag berättade drottningen mer om tiden där hon känner att barnen tyvärr drog det kortaste strået.

– Jag var ju ganska ensam när det gäller mitt ämbete, jag hade ingen som kunde hoppa in i mitt ställe. Så ibland hade jag väldigt dåligt samvete, särskilt när det var långa resor. Jag hoppas att barnen har förståelse för det idag, sa hon då till TT.

Annons

Det här är också anledningen till att kungen och Silvia inte har några planer på att sakta ner inom den närmaste framtiden, trots att de båda är förbi pensionsålder. De vill helt enkelt ge Victoria mer utrymme att få fokusera på sin mammaroll:

– Kungen var ju själv 27 när han blev kung, och det är ett stort ansvar. Att han ger kronprinsessan den tiden tycker jag är väldigt fint.

Även om Silvia uttrycker dåligt samvete kring kungabarnen tar hon igen det nu med råge som en närvarande mormor och farmor till sina åtta barnbarn.

Samtidigt har den speciella barndomen såklart format Victoria, Carl Philip och Madeleine. Det har särskilt den sistnämnda satt ord på.

Madeleine om hur barndomen satt spår

Madeleine har tagit upp det flera gånger, hur uppväxten med barnflickor och nannys fått henne att själv vilja vara extra närvarande med sina barn.

Annons

I boken "Yrke: Drottning" sa hon till exempel:

– Det är något jag har tagit med mig och ett skäl till att jag vill tillbringa mycket tid med mina barn. Chris tycker ibland att jag ska överlåta vissa saker till en nanny.

Och i den omtalade Skavlan-intervjun 2015 var hon inne på samma sak:

– Jag känner att jag vill ägna all min tid åt mina barn just nu för det saknade jag när jag var liten. Vår generation är mer delaktig i barnens uppfostran, speciellt fäderna.

Prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine med en kanin på Solliden
Drottning Silvia har uttryckt dåligt samvete för att hon och kungen inte var så närvarande som de ville med barnen, och Madeleine vittnat om att det satt spår.Anders Holmström/TT

Samtidigt har Madeleine uttryckt förståelse för att barndomen såg ut som den gjorde med tanke på föräldrarnas speciella jobb, en pappa som kung och en mamma som drottning. Ett öde som få får uppleva.

Foto: TTAnnons