Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias dramatiska familjehistoria – återföreningen med Walther Sommerlath

29 okt, 2020, 15:00 
AvAnnaClara von Hofsten
drottning silvia walther sommerlath
Drottning Silvia sörjer sin nyss bortgångne bror Walter Sommerlath, som bodde på Drottningholms slott sin sista tid i livet.
Silvias bror Walther Sommerlath, 86, kom till Sverige för att dö. Ännu en gång fick vi se prov på de starka band som förenade familjen Sommerlath, och som skapades en gång för länge, länge sedan, på ett gammalt mentalsjukhus i det sönderbombade Tyskland.
Annons
Walther Sommerlath har avlidit – drottningens egna ord om brodernBrand logo
Walther Sommerlath har avlidit – drottningens egna ord om brodern

Tidigare i år lämnade drottning Silvias bror Walther Sommerlath, 86, sitt hem i Italien och flyttade till Sverige. Svensk Damtidning var först med att berätta att han hade bosatt sig i Nedre Sjöflygeln, ett mindre 1800-talshus som ligger ungefär 50 meter från Drottningholms slott.

Nyheten väckte en viss förvåning. Vad får en man att vid denna ålder flytta till ett nytt land – låt vara att han, förutom systern Silvia, även hade sonen Patrick och hans barn här? På Svensk Damtidnings redaktion diskuterades möjligheten att han hade kommit till Sverige för att dö i kretsen av sina nära och kära. Och torsdagen den 29 oktober meddelade hovet att Walter Sommerlath hade gått bort.

”Jag känner en stor sorg”

– Jag och min familj känner stor sorg och saknad efter min bror Walther, säger drottning Silvia.

Sin allra sista tid i livet spenderade Walther Sommerlath på sjukhus, men Silvia såg till att ofta ta sig dit och besöka honom. Drottningen har ju varit väldigt restriktiv med kontakter under hela pandemin och kunde därför finnas där för sin älskade bror.

walther sommerlath
Familjen Sommerlath; Walther och Alice med barnen Walther Jr, Jörg och Silvia och Jörg.

Bara dagar efter Walther Sommerlaths bortgång visade sig kungafamiljen offentligt, i samband med invigningen av Guldbron som länkar samman Slussen med Gamla Stan. Kungen, sorgklädd i svart, skötte uppdraget tillsammans med kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle.

Annons

Hemlighölls i en hel vecka

Då visste ingen utanför den närmaste kretsen att kungafamiljen hade drabbats av sorg, och kungen och Victoria hade inget annat val än att bita ihop och låtsas som om ingenting hade hänt. Men Silvia stannade av förståeliga skäl hemma.

När prinsessan Madeleine döptes fick Walther hedersuppdraget som fadder, tillsammans med prins Andreas von Sachsen-Coburg och Gotha, prinsessan Benedikte av Danmark och prinsessan Christina.

Givetvis är sorgen störst för drottningen, som har mist sin bror, men kanske är det lite extra tungt även för prinsessan Madeleine. Det är inte bara hennes morbror som gått bort, det är också hennes älskade gudfar som funnits med henne hela livet. Madeleine är dessutom gudmor till Patricks tvillingdöttrar Chloé och Anais och Patrick är gudfar till Madeleines dotter Leonore – hennes band till familjen är alltså extra starka.

Men prinsessan Madeleine bor som bekant i USA, och landets regering avråder från resor till utlandet. Det innebär att hon inte kan dela sorgen med familjen och inte heller trösta sin mamma och sin kusin Patrick. Huruvida Madeleine kommer att kunna resa till Europa för att närvara vid Walthers begravning är i nuläget oklart.

drottning silvias bror walther sommerlath död
2016 gick Walther på Gröna Lund med sonen Patrick, hans dåvarande fru Maline samt barnbarnen Anaïs och Chloé.

Men mitt i sorgen kan Silvia och familjen glädjas åt att Walther fick ta farväl av livet omhändertagen på allra bästa sätt och omgiven av sina nära och kära. Nedre Sjöflygeln, eller Sjöpaviljongen som den också kallas, utgörs av en mindre våning om 90 kvadratmeter och en större lägenhet om cirka 250 kvadratmeter. Det var här kronprinsessan Victoria och prins Daniel bodde som nygifta, och prins Carl Philip och prinsessan Sofia använde huset som tillfällig bostad när Villa Solbacken renoverades.

Annons

Men sedan en tid tillbaka bebos den större våningen av Walters son Patrick Sommerlath, 49, hans 12-åriga tvillingflickor Anais och Chloé samt sonen Leopold, 18, som delar sin tid mellan pappa på Drottningholm och mamma Camilla Lundén i en lägenhet på Gärdet. Walther Sommerlath hade ytterligare ett barn, dottern Sophie, 57, som arbetar som lärare och bor i Kalifornien. Där bor även Patricks och Sophies mamma, fransyskan Michelle.

drottning silvias bror walther sommerlath död
Walther månade om att hålla kontakten med familjen i Sverige – här med sonen Patrick på prins Oscars dop 2016.

Gick bort omgiven av barn och barnbarn

Walter Sommerlath avled fredagen den 23 oktober, men det dröjde alltså en hel vecka innan hovet avslöjade nyheten. Vi ringde upp hovets informationschef Margareta Thorgren för att få reda på varför.

– Anledningen till det var egentligen att det är väldigt viktigt att ett dödsbud kommuniceras med familj och vänner först, så personer inte får reda på det via media. Samtidigt, när nu alla berörda har fått informationen, så ville vi även delge det till allmänheten.

drottning silvias bror walther sommerlath död
När prinsessan Leonore döptes 2014 var Patrick en av faddrarna – familjebanden är starka.

Vad Walther Sommerlath avled av är inte känt. Men hans död innebär att drottning Silvia snart är ensam kvar från sin ursprungsfamilj – bara äldste brodern Ralf, 91, lever ännu. Yngste brodern Jörg – den som stod drottningen närmast – gick bort i cancer redan 2006.

Annons

Och trots att Silvia flyttade till Sverige för snart 50 år sedan, är det uppenbart att familjebanden har förblivit starka, väldigt starka – och det finns en anledning till det: Familjen Sommerlath hade visserligen på många sätt ett bra liv, men det var inte utan dramatik och trauman, något som verkligen svetsade samman familjens medlemmar.

En av de sista officiella bilderna på Walter Sommerlath och hustrun Ingrid, på Carl Philips och Sofias bröllop 2015.

Alice och Walther Sommerlath bodde i tyska Heidelberg med sina tre söner Ralf, Walther Jr och Jörg, samt deras lillasyster Silvia. Men 1946 lämnade familjen ett sönderkrigat Tyskland och flyttade till Alices familj i São Paulo, Brasilien. Resan med skeppet över Atlanten tog flera veckor.

Familjen stängdes in i ett gammalt mentalsjukhus

Det är den historien som varit känd. Tills för ungefär ett år sedan. Först då, 2019, fick världen reda på att det inte varit en enkel match att lämna Tyskland. Familjen hamnade i ett uppsamlingsläger i den brittiska ­zonen, inrymt i ett före detta mentalsjukhus.

Annons

– Vi var många familjer och ­alla väntade på utresa. Men britterna ville inte släppa oss. De misstänkte att det fanns nazister bland flyktingarna och det fanns det säkert också, har drottningens äldste bror Ralf Sommerlath berättat för SVT.

Men Ralf hade också en egen, traumatisk historia, som han på uppmaning av Silvia avslöjade så sent som häromåret. Det är en historia som också är drottningens, och som rymmer ett trauma som har hemlighållits i alla år.

Sommerlaths var en sammansvetsad familj; här ser vi Ralf, Walther Jr, mamma Alice och pappa Walther på Victorias dop. Idag är det bara Ralf, 91, som ännu är i livet. Click to add image caption

Hennes bror återkom till familjen först som 15-åring

Ralf Sommerlath skildes från sin familj som tioåring, i samband med att hela hans klass evakuerades. Silvia kom till världen under de här åren när Ralf var borta från familjen. När han äntligen, efter fem år (!) lyckades återvända hem till familjen var det första gången han träffade sin lillasyster, som då hunnit fylla tre år.

Annons

Allt detta skapade ett alldeles speciellt band, en stark sammanhållning i familjen. Ett exempel är drottningens stöd till sin mamma Alice, när hon drabbades av demens. Alice flyttade då in hos kungafamiljen, och hela hennes rum från hemmet i Heidelberg återskapades på Drottningholms slott.

Patrick kom till Sverige som vilsen 16-åring i samband med föräldrarnas skilsmässa 1987, för att få en trygg bas hos faster Silvia. Det innebar att Patrick tillbringade sina tonår på Drottningholms slott, där han snabbt blev som ett extra syskon till kungabarnen.

Och nu gjorde Silvia det igen, hon ställde upp för familjen genom att erbjuda sin bror en möjlighet att få vara nära familj, barn och barnbarn under sin sista tid i livet.

Foto: TT

Annons