Silvia avslöjar sitt hemliga projekt

Silvia avslöjar sitt hemliga projekt
Drottning Silvia avslöjade nyligen stora planer för framtiden. Hon och IKEA-grundaren Ingvar Kamprad har inlett ett samarbete.
Annons

Drottning-Silvia-Ibl2

I veckan firade drottningens stiftelse Silviahemmet 20-årsjubileum med ett stort firande på Aula Medica i Solna. Sedan starten har Silviahemmet utbildat Silviasystrar, Silviasjuksköterskor och Silvialäkare med specialistkompetens inom demenssjukdom. Drottningen har också genom att berätta om sin egna erfarenheter som anhörig – hennes mor drabbades av Alzheimers i slutet av sitt liv – lyft upp frågan om en god demensvård på dagordningen.

Annons

Nu går drottningen ett steg längre. Tillsammans med IKEA:s Ingvar Kamprad planerar hon ett helt nytt koncept kallat SilviaBo i anslutning till Silviahemmet på Drottningholm, skriver Expressen. Enligt Expressen ska SilviaBo vara en boendeform där den demenssjuke kan bo tillsammans med sin familj. Allt i bostaden ska dessutom vara anpassat för den demenssjuke.

– Tanken är att vi ska bygga lägenheter där den som är sjuk ska kunna bo med sin familj och sedan på dagen när resten av familjen har sina aktiviteter som jobb och skola är personen på Silviahemmet på dagvård. På så sätt får den båda världarna, säger drottningen till Expressen.

Drottning-Silvia-Ibl3

Drottning Silvia bjöd själv in Ingvar Kamprad för att berätta om idén.

Annons

– Ingvar är en fantastisk person och jag såg på honom när han fick höra vårt förslag att detta var något han ville göra. Det verkligen blixtrade i ögonen på honom, säger drottningen till Expressen.

De första SilviaBo-lägenheterna förväntas stå färdiga under nästa år.

I bildspelet hittar ni fler bilder från Silviahemmets 20-årsjubileum.

Av: Liv Sander.

Bilder: IBL.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

20 kommentarer till “Silvia avslöjar sitt hemliga projekt”

 1. Marguerithe skriver: 20 maj, 2016

  Drottningens energi är beundransvärd. Samarbetet med Ingvar Kamprad är ett genidrag.


 2. Åse skriver: 20 maj, 2016

  Bravo!
  Precis så här tycker jag att våra kungligheter skall använda sin ställning – till att sätta strålkastarljuset på frågor, som svaga och utsatta människor inte kan driva själva.


 3. Hansen skriver: 20 maj, 2016

  Et virkelig smukt og prisværdigt initiativ!


 4. eliza skriver: 20 maj, 2016

  Mycket bra


 5. Frida skriver: 20 maj, 2016

  Instämmer i lovsången. Mycket bra! Generöst!


 6. ME skriver: 20 maj, 2016

  På översta fotot ser det ut som om Silvia sitter i den bakomvarande herrens knä 😀 Fint initiativ dock!


 7. Karin Lyckeberg skriver: 20 maj, 2016

  Jättebra ovh föredömligt initiativ. Oerhört lyft för demenssjuka, med närstående!Jag tror vi får tilldela Silvia en ministertjänst, då kanske det skulle bli mera skjuts på Sverige!!


 8. SannaSanning skriver: 20 maj, 2016

  Hoppla! Läste rubriken fel. Jag tyckte det stod;

  “Silvia avslöjar sitt hemliga BOLAG” !


 9. Skånedamen skriver: 20 maj, 2016

  Föredömligt! Heja drottning Silvia och heja Ingvar, vår landsfader!
  Det här låter som ett positivt inslag som vårt kära land behöver i dessa tider. Genialt!


 10. Anneli Petersson skriver: 20 maj, 2016

  Mycket bra gjort! Hoppas att det inte bara görs i och för Stockholmarna. Det behövs liknande insatser ute i landet. Ingvar Kamprad gör många bra insatser i stort och smått har jag förstått.


 11. solan skriver: 20 maj, 2016

  Är detta Silviahem och SilviaBo endast för väldigt välbärgade familjer?


 12. My skriver: 20 maj, 2016

  Hoppas man då även kan lyfta fram Victorias uppenbara samarbete med HM och de samarbeten nu Sofia kommer att ha med sitt SKB AB.


  1. Kickan skriver: 2 september, 2016

   H&M har ju flyttat tillbaka till Sverige och betalar således skatt här numera, är ju inte alla “svenska” bolag som gör det (IKEA tex.)

   Kungligheternas arbets-motto är ju dessutom f.n. “FÖR Sverige”…etc.


 13. Pensionär skriver: 21 maj, 2016

  Projekt eller bolag? Val av ord verkar väldigt viktigt.


 14. demokrati skriver: 22 maj, 2016

  Det är väldigt bra med ett engagemang i vårdfrågor, här demenssjukdom. Förslaget är mycket bra. Samtidigt kan man fråga hur den ek.kostnaden ser ut för detta boende, framgår ej i reportaget. Detta o liknande förslag är det många som har haft som önskan, ett bra alt.för familjer. Men även i detta projekt ska tydligen kungafam./kungah. lyftas fram med Silvias namn tom. på bostäderna, Silvia har redan sitt namn med på bl.a. Sjukhus, silviahemmet. Det är många personer bakom ett sådant här projekt.


  1. Cecilia skriver: 23 maj, 2016

   Demokrati
   Det där har jag också reagerat på.


 15. demokrati skriver: 22 maj, 2016

  forts. Det står bara om ett planerat samarbete mellan IKEA I. Kamprad om detta projekt. Men det framkommer inte i artikeln om varför,(ek.bidrag och/el. bolagsverksamhet, är det kanske en fråga det finns ett engagemang i)vidare planering för detta koncept i reportaget.


 16. EH skriver: 23 maj, 2016

  egentligen erbjuds detta koncept i vissa kommuner redan
  paret bor kvar hemma i anpassad EGNA bostaden med hemtjänst dag +ev natt och på närliggande hem dagvård som avlastning under dan med silviasystrar på avdelning
  Enda skillnad tycks va IKEA och att månadsavgiften inte kommer has råd av alla inkl vårdavgift liksom inte alla friska äkta hälfter vill bo så långt utanför stan


  1. Cecilia skriver: 23 maj, 2016

   Ja, det görs mycket fint arbete redan i kommunerna. Tyvärr uppmärksammas detta mest i pressen när något inte fungerar optimalt.


  2. demokrati skriver: 25 maj, 2016

   EH
   Ja, det som du skriver detta koncept finns redan i vissa kommuner, som försöker med de ek.medel som finns att göra ett bra arbete genom hemtjänst, anpassad bostad och dagvård på avd sjukhem.


Annons

Laddar