Silvias privata skidsemestrar hemma hos prinsessan Birgitta

Just nu är kungaparet på plats i Tyrolen för att heja fram Sverige under skid-VM. Men visste du att drottningen gärna åker längd privat? Då blir det ofta en skidresa med väninnorna och prinsessan Birgitta brukar låna ut sin våning.

I helgen befinner sig kungaparet i Seefeld in Tirol i Österrike. De anlände i fredags, dagen före prinsessan Estelles 7-årsdag, och hejar just nu fram de svenska skidåkarna vid VM i nordisk skidsport. Trevligt nog kan de se fram emot strålande solsken och några sköna plusgrader under sina dagar i Tyrolen.

Kungaparet i solgasset på vip-läktaren. De är på plats i Seefeld för att stötta de svenska åkarna under skid-VM.

Kungaparet i solgasset på vip-läktaren. De är på plats i Seefeld för att stötta de svenska åkarna under skid-VM.

Seefeld ligger några mil från Innsbruk, så det blir lite av en nostalgitripp för drottning Silvia. Det var ju där hon avslutade sin civila karriär som biträdande protokollchef under vinter-OS 1976.

Dessutom är hon en riktig skiddrottning själv – titta bara på bilden här:

Inte så många vet att drottningen har som tradition att då och då åka på privat väninnesemester till de schweiziska alperna. Ibland bor hon hemma hos väninnan Marianne Bergengren i Klosters och ibland lånar prinsessan Birgitta ut sin våning i samma alpby.

Drottning silvia och prinsessan birgitta

Drottning Silvia med sin snälla svägerska.

drottning silvia åker skidor med väninnan caroline berglund och säpo.

Drottningen åker längd med väninnan Caroline Berglund – och med säpo.

Det blir mest längd som sagt, drottningen är inte så mycket för att åka utför sedan hon ramlade och skadade axeln i backen för fyra år sedan. Hon föredrar stillsam längdåkning i alpsolen, som här med väninnan Caroline.

Det var 2015 som drottningen fick en fraktur i höger axel efter att ha fallit i backen. Hermès-scarfen blev en perfekt mitella!

Det var 2015 som drottningen fick en fraktur i höger axel efter att ha fallit i backen. Hermès-scarfen blev en perfekt mitella!

– Största delen av familjen är väldigt aktiv, men jag tar det lite lugnare. Jag lärde mig så sent också, sa hon till Expressen under Åre-VM och fortsatte med en blinkning till de små slalomexperterna prins Oscar, snart 3, och prinsessan Estelle, 7:

– Men resten av familjen är duktiga och det är roligt att se att en ny generation är på väg!

Prinsessan Estelle med mormor Silvia.

Lilla skidesset Estelle med mormor Silvia.

Läs mer:

”Tryggt för kungen att Silvia bryter på tyska”

Sötchock! Se bilderna på Estelle och Oscar i Åre

Från Estelles snöbus till Victorias trill – se oväntade filmen!

Foto: TT