Silvias ilska mot läkaren – i känsliga frågan

Drottning Silvia har fått nog!

När Silvias mamma blev änka upptäckte hon hur långt demensen faktiskt hade gått. Alice Sommerlath var kraftigt medicinerad – och Silvia var tvungen att agera.

När drottning Silvias pappa Walther Sommerlath gick bort för trettio år sedan märkte drottningen att allt inte stod rätt till hemma för hennes mamma. Redan några år tidigare hade Alice Sommerlath börjat behöva mer och mer hjälp i vardagen, och hennes make fanns där och ställde upp i alla lägen.

Alice hade drabbats av demens, och sjukdomen blev värre efter makens död. Men Silvia upptäckte att hennes mamma var tungt medicinerad, hon skulle ät 17 tabletter om dagen, där en tablett dessutom visade sig utveckla demensen snabbare. I en intervju med DN har hon tidigare berättat om kampen för att hennes mamma skulle få rätt vård. Det första hon gjorde var att ta kontakt med Barbro Beck-Friis, läkare inom geriatrik, som har stor erfarenhet av vård i livets slutskede.

– Jag tänkte: 17 tabletter per dag. Inte ens en häst kan tåla det. Därför tog jag kontakt med Barbro Beck-Friis, säger Silvia till DN, som berättar att Barbro fick en chock när hon fick höra om dosen.

– Och det visade sig att det inte var bra, säger Silvia. Det var medicin som arbetade mot varandra och en tablett som utvecklade demensen snabbare.

Drottning Silvia med sina föräldrar Alice och Walther Sommerlath.

Dosen sänktes – Alice fick livet tillbaka

I samråd med Barbro sänktes dosen till två tabletter om dagen, något som inte var populärt hos den tyska läkaren.

– Jag ringde läkaren och berättade det här: hur glad jag var att mamma mådde bättre och att det bara var två tabletter nu.

Svaret blev att han då inte kunde ta ansvar för Alice längre. Silvia sa ifrån och talade om att det behövde han inte heller göra.

– Kanske tyckte han att vi hade gått in i hans heliga värld och ändrat. Sen stannade mamma med oss. Hon hade fortfarande svårigheter, men hennes liv blev så mycket mer aktivt. Hon fick en del av livet tillbaka, säger Silvia i intervjun.

Sin sista tid bodde Alice med kungafamiljen på Drottningsholms slott, tills hon avled år 1997. Alltsedan dess är äldrevård en av drottningens hjärtefråga, och hon jobbar ständigt för att förbättra situationen för äldre.

Foto: TT