Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias innersta krets – så lever de idag

19 nov, 2020, 17:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Drottning Silvia
Fyra av drottningens väninnor; Catharina Stenbock Lewenhaupt, Elisabeth Fernström, Agneta Kreuger och Agneta Banér på Drottningholmsteatern.
För snart 50 år sedan kom en ung Silvia Sommerlath till Sverige, helt utan kontaktnät och vänner – dessutom måste hon hållas hemlig. Kvinnorna som fanns i kungens bekantskapskrets ställde upp med sitt beskydd och sin vänskap. Än idag är de väninnorna som aldrig sviker, alltid ställer upp och aldrig röjer några hemligheter. Möt drottning Silvias innersta cirkel!
Annons
7 saker du inte visste om drottning SilviaBrand logo
7 saker du inte visste om drottning Silvia

Alla kungligheter måste välja sina vänner med omsorg. Och för den som har en hemlig relation med en kunglighet blir situationen ännu mer tillspetsad. När Silvia i början av 70-talet träffade kungen och kom till Sverige, var hon helt och hållet hänvisad till sin blivande makes vänkrets, där man visste reglerna, kunde koderna och erbjöd en obrottslig lojalitet.

De allra flesta av Silvias väninnor har funnits där ända sedan hon kom till Sverige som kungens hemliga flickvän för snart 50 år sedan. Skälet är förstås att drottningen måste kunna lita till 100% på sina vänner. Men de kan också lita på Silvia – hon är en omvittnat trogen och lojal vän, dessutom rolig och generös.

Kungen och Silvia var hedersgäster på Björn och Agneta Kreugers bröllop strax innan de själva gifte sig. Agneta är än idag en av drottningens allra närmaste vänner.

Kungakompisarnas flickvänner och fruar blev därför den blivande drottningens väninnor och livlina, och är så än idag. Silvia vet att hon kan lita blint på sina väninnor – ingen har någonsin missbrukat hennes förtroende eller avslöjat hennes hemligheter. Och väninnorna vet å sin sida att de alltid kan lita på Silvia; när de under årens lopp har gått genom livskriser av olika slag så har drottningen alltid funnits där som stöd och hjälp.

Annons

Med tidens gång har Silvia naturligt nog kunnat vidga sin vänkrets och skaffa väninnor även utanför kungens kompisgäng, men som drottning måste hon alltid vara väldigt noggrann med vem hon släpper inpå livet. Å andra sidan; den som väl har vunnit Silvias förtroende har en vän för livet.

Agneta Génetay var en av de närmaste innan hon gick bort i cancer 1985. Här med maken Tim 1984.

En av drottningens allra första, nära väninnor var framlidna Agneta Génetay. Hon var gift med kungens bäste vän Tim Génetay och Agneta blev en av dem som tog hand om Silvia och lotsade in henne i det svenska samhället. I Agneta fick Silvia en väninna som hon kunde lita blint på, och det är ingen slump att Agnetas dotter Josephine Génetay är såväl Silvias guddotter som Victorias bästis. När Agneta gick bort i cancer 1985 var det ett hårt slag för Silvia, men hon ställde självklart upp för guddottern Josephine och gör så än idag.

Annons

Och det här är inget unikt – många av barnen till drottningens väninnor har blivit nära väninnor till framför allt Victoria. Det är naturligt eftersom de vuxit ihop tillsammans och umgåtts sedan barnsben via sina mammor. Men det handlar förstås även om samma sak som för Silvia – att kronprinsessan Victoria måste kunna lita på sina väninnor.

Birgitta Härenstam fanns i gänget kring kungen, och hennes mamma undervisade Silvia i svenska språket. Här ser vi Birgitta och Silvia med kungen och Vicky von der Lancken.

BIRGITTA HÄRENSTAM

Född: 22 februari 1946.
Bor: Våning på Östermalm.
Familj: Änka efter Magnus Härenstam, två söner. Särbo med Erik Penser.
Förvärvsinkomst: 515 648 kr.
Kapitalinkomst: 57 477 kr.

Då: Birgitta och kungen hade gemensamma vänner i ungdomen, och när Silvia flyttade till Sverige var Birgitta en av dem som tog sig an henne. Birgittas mamma blev dessutom den blivande drottningens lärare i svenska språket.

Annons

Nu: Birgittas och Silvias vänskap har stått sig genom åren. Birgitta har blivit änka tre gånger och varje gång har Silvia funnits där. 2010 gifte sig Birgitta med Magnus Härenstam, och Magnus hade då drottningen till bordet under bröllopsmiddagen som hölls hos paret Berglund på Villa Kvikkjokk. Även Magnus blev en god vän till kungaparet. och de fyra umgicks relativt ofta innan Magnus gick bort.

Agneta Kreuger och maken Lars Abrahamsson på Carl Philips bröllop.

AGNETA KREUGER

Född: 12 mars 1951.
Bor: Våning på Karlaplan, Östermalm.
Familj: Maken Lars Abrahamsson. Två barn.
Förvärvsinkomst: 117 192 kr.
Överskott av kapital: 1 358 045 kr.

Då: Björn Kreuger var en av kungens absolut bästa vänner. Han gifte sig med Agneta strax innan kungen äktade Silvia 1976, och det blivande kungaparet var förstås hedersgäster på deras bröllop. Björn och Agneta fick dottern Caroline bara tre dagar innan Victoria föddes den 14 juli 1977, och drottningen är gudmor till Agnetas yngsta dotter Charlotte. Björn Kreuger avled i cancer 1999, vilket var en stor sorg för hela kungafamiljen. Men givetvis var sorgen störst för Agneta och barnen, och då fanns Silvia där och stöttade.

Annons

Nu: Agneta är än i dag en av de trofasta väninnorna kring Silvia. När Agneta fyllde 50 år samlade hon sina närmaste vänner inklusive hela kungafamiljen för ett storslaget kalas på Djurgården – det var för övrigt där prinsessan Madeleine träffade Mattias Trotzig, en av sina första pojkvänner.

Putzi och Jejje Brodin tillhör bägge den innersta kretsen sedan mycket länge.

EVA BENITA "PUTZI" BRODIN

Född: 9 augusti 1954.
Bor: Villa Loviseberg i Ulriksdals slottspark och släktgodset Duseborg i Östergötland.
Familj: Gift med Hans Eric ”Jejje” Brodin, 70. Fyra barn.
Förvärvsinkomst: 708 170 kr.
Överskott av kapital: 95 815 kr.

Då: Eva, eller "Putzi" som vännerna kallar henne, lärde känna Silvia via sin make. Hans-Eric ”Jejje” Brodin är en av kungens absolut bästa vänner ända sedan de gick i samma klass på privatskolan Broms i Stockholm.

Annons

Nu: De två paren är fortfarande nära vänner, och deras respektive döttrar Victoria och Andrea är bästisar sedan barnsben. Andrea Brodin gifte sig nyligen med Chris O´Neills bäste vän Cedric Notz i föräldrarnas ståtliga villa i Ulriksdals slottspark. Kungen är dessutom gudfar till Putzis och Jejjes dotter Vendela och drottningen är gudmor till parets son Hampus. De två paren semestrar gärna tillsammans – både på familjens Brodins gods Duseborg i Östergötland, på Öland och i kungaparets hus i Sainte-Maxime på Franska rivieran. ”Drottningen är vänfast! Hon är också extremt omtänksam och kommer ihåg allt och alla,” säger "Putzi" Brodin.

Liane och Peder Wachtmeister brukar semestra med kungaparet.

LIANE WACHTMEISTER

Född: 28 oktober 1949.
Bor: Fjellskärs gård i Stigtomta i Sörmland.
Familj: Gift med Peder Wachtmeister, 70. Två barn.
Förvärvsinkomst: 276 104 kr.
Överskott av kapital: 246 174 kr.

Annons

Då: Kungen lärde känna Liane som vän på internatskolan i Sigtuna, och när kungen träffade Silvia var Liane en av de första som fick träffa landets blivande drottning. Lianes make Peder Wachtmeister ingår också i kungens nätverk, och de brukar bland annat jaga ihop.

Nu: Liane Wachtmeister och drottning Silvia har fortfarande en varm om än inte så frekvent vänskapsrelation. De träffas ett par gånger per år, framför allt vid högtider som midsommar och Allhelgonahelgen. Men det händer även att de semestrar ihop, exempelvis på Franska rivieran.

ABBA-Frida lärde känna drottningen via sin framlidne make prins Ruzzo Reuss, som gick på Sigtuna internatskola med kungen.

ANNI-FRID LYNGSTAD

Född: 15 november 1945.
Bor: Zermatt i Schweiz.
Familj: Änka efter prins Ruzzo Reuss von Plauen. Två barn i tidigare äktenskap.
Inkomst: Okänd.

Annons

Då: Anni-Frid Lyngstads framlidne make, den tyske prinsen Ruzzo Reuss, lärde känna kungen när de gick på internatskola i Sigtuna. Reuss mamma var friherinnan Louise Peyron. Anni-Frid träffade kungen och drottningen flera gånger under tiden med ABBA, men det var genom sin make som hon fick en privat vänskapsrelation med Silvia.

Nu: Anni-Frid Lyngstad bor i Schweiz och är inte i Sverige så ofta, men drottningen räknar henne som en av sina närmaste väninnor. De har båda ett stort välgörenhetsengagemang och möts på olika tillställningar runtom i världen. I slutet av 90-talet förlorade Anni-Frid sin dotter i en bilolycka och sin make i cancer, och då fanns drottningen där som ett stort stöd.

Carola Gottlieb är en av få som tillkommit på senare år – via dottern Louises vänskap med prinsessan Madeleine. Här gästar kungaparet Lussans bröllop.

CAROLA GOTTLIEB

Född: 1 mars 1951.
Bor: Våning på Östermalm.
Familj: Gift med Fredrik Gottlieb, 68. Tre barn.
Förvärvsinkomst: 500 502 kr.
Överskott av kapital: -64 060 kr.

Annons

Då: Carola Gottlieb är en av få i drottning Silvias vänkrets som inte funnits med från början. Silvia och Carola lärde känna varandra via sina döttrar; prinsessan Madeleine och Louise ”Lussan” Thott, som varit bästa vänner sedan grundskolan, och även Carolas make Fredrik har blivit god vän med kungen.

Nu: De senaste 15 åren har Carola blivit en av drottningens allra bästa väninnor, och även introducerats för den övriga vänkretsen. Silvia och Carola umgås också gärna tillsammans med döttrarna, ett favoritupplägg är Dramaten och sedan middag på Teatergrillen. Familjen Gottliebs starka band med kungafamiljen manifesterades häromåret när Louise gifte sig med Gustav Thott – hela kungafamiljen var då hedersgäster på bröllopet. ”Drottningen är en generös, givmild person med glädje och spontanitet, och hennes humor är fantastisk! Hon ser alla människor, både den lilla och den stora. Hon ser helt enkelt alla”, säger Carola Gottlieb om drottningen.

Catharina Stenbock Lewenhaupt
Drottningen är gudmor till Catharina Stenbock Lewenhaupts dotter Lolotte. Här ser vi Catharina på kungens 70-årsfest.

CATHARINA STENBOCK LEWENHAUPT

Född: 31 juli 1950.
Bor: Våning på Östermalm, släktgården Sundby herrgård på Ornö, som hon äger tillsammans med systern Margaretha Stenbock von Rosen.
Familj: Änka efter Carl Gustaf Carlsson Lewenhaupt. Ett barn från ett tidigare äktenskap.
Fastställd förvärvsinkomst: 240 623 kr.
Överskott av kapital: 143 168 kr.

Annons

Då: Silvia lärde känna Catharina redan innan hon förlovade sig med kungen, som gick i skolan tillsammans med Catharinas make Johan Zetterberg i Broms skola på Östermalm. Catharina gifte senare om sig med en annan av kungens kompisar, greve Gustaf Lewenhaupt.

Nu: Catharina och drottningen är än i dag väninnor, men umgås inte lika flitigt som tidigare. Silvia är gudmor till Catharinas dotter Lolotte. ”Hennes styrka är att hon är så omtänksam mot alla och tar sig tid att möta och ta hand om människor. Hon är också en glad och spontan person,” säger Catharina Stenbock Lewenhaupt om drottningen.

Caroline och Michaël Berglund
Caroline och Michaël Berglund bjuder ofta hem kungaparet på middag i Villa Kvikkjokk på Djurgården. Här hölls också Birgitta och Magnus Härenstams bröllopsmiddag.

CAROLINE BERGLUND

Född: 5 juli 1947.
Bor: Villa vid Valdemarsudde på Djurgården och gård i Sörmland.
Familj: Gift med Michaël Berglund, 73. Två barn.
Fastställd förvärvsinkomst: 916 525 kr.
Överskott av kapital: -101 018 kr.

Annons

Då: Caroline är gammal skolkamrat med kungen, och hon och hennes syster Gunilla kom att bli något av Silvias första väninnor som hjälpte till att slussa in henne i det nya landet.

Nu: Carolines make Michaël Berglund driver en högprofilerad rekryteringsfirma på Strandvägen i Stockholm, och brukar sköta många av anställningsprocesserna vid hovet. Kungen och drottningen är ofta gäster hemma hos Caroline och Michaël i deras Villa Kvikkjokk på Djurgården. ”Drottningen är en otroligt rolig och givmild och vänfast person, säger Caroline Berglund.”

Gunilla Öhrvall lärde känns drottningen via sin syster Caroline Berglund, och de blev goda vänner alla tre.

GUNILLA ÖHRVALL

Född: 6 februari 1949.
Bor: Våning på Strandvägen och gård i Stockholmstrakten.
Familj: Gift med Jan Anders Öhrvall, 67. Tre barn.
Fastställd förvärvsinkomst: 88 812 kr.
Överskott av kapital: -139 405 kr.

Då: Gunilla lärde känna Silvia via sin syster Caroline Berglund, som var skolkamrat med kungen. De två systrarna kom att bli något av Silvias första väninnor och hjälpte kungen att lotsa in henne i vänkretsen och i landet.

Nu: Gunillas make Jan Öhrvall är investerare och även han rör sig i kretsen kring kungen. Paret bodde tidigare i Spanien men bor numera i Stockholm, och drottningen brukar ofta besöka Gunilla i våningen på Strandvägen.

Annons