Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias innersta krets – vi har kartlagt väninnorna

02 jan, 2018, 09:24 
AvRed Aktionen
De skrattar och gråter ihop, de vet allt om drottningen privat och skyddar hennes hemligheter. Här är de nio väninnorna som står Silvia närmast.
Annons

Av: Anna von Koch Foto: IBL

Carola Gottlieb, född 1951


Familj: Affärsmannen Fredrik Gottlieb, 69. Vuxna barnen Alexander, 36, Louise ”Lussan”, 34, och Philip, 32.
Bor: Ståndsmässigt i stor våning på Strandvägen i Stockholm.
Deras relation: Carola var en av väninnorna som var med på kungaparets skidresa i Verbier under förra året. Hon lärde känna drottningen genom dottern ”Lussan” som var klasskamrat med prinsessan Madeleine i skolan.

Birgitta Härenstam, född 1946


Bor: Våning på Östermalm, lantställe på Värmdö.
Familj: Änka efter Magnus Härenstam. Sönerna John, 46, och Michael, 45, barnbarn.
Intressen: Golf och konst.
Deras relation: Birgitta och Silvia hörs ofta på telefon och har varit på tjejsemester på Franska Rivieran tillsammans med Gunilla Öhrvall och Caroline Berglund. Men Birgitta är försiktig med att prata om drottningen utåt.

Annons

– Det är jättekänsligt. Men jag kan säga att hon är en underbar människa och en otroligt omtänksam person som stöttar sina väninnor.

”Putzi” Brodin, född 1954


Bor: I villa i Ulriksdals slottspark och på släktgodset Duseborg utanför Linköping.
Familj: Gift med kungens barndomsvän Hans-Eric ”Jejje” Brodin, 71, och mamma till Andrea, 40 (bästis med Victoria), Gerard, 31, Hampus, 27, Vendela, 23.
Deras relation: – Hon månar verkligen om sina vänner och kommer ihåg allas födelsedagar! säger ”Putzi”, som egentligen heter Eva Benita. Hon är en av Silvias absoluta bästisar – de har känt varandra i mer än 40 år.

Annons

Liane Wachtmeister, född 1949


Bor: På godset Fjellskär utanför Nyköping.
Familj: Maken Peder 71, sönerna Pontus, 37, och Nils, 36. Ett barnbarn.
Gör: Dressyrryttarinna.
Deras relation:Grevinnan Liane umgås ofta med drottningen när hon och kungen är på sitt weekendslott Stenhammar utanför Flen, eller i jaktsammanhang.

– Men vi jagar inte. Vi tittar på när våra män står på pass. Det är ett trevligt sätt att umgås, för man kan promenera omkring och prata.

Annons

– Drottningen är helt fantastisk och full av medkänsla och omtanke. Dessutom är hon rätt så kul! Och bra på att leka med och vända och vrida på ord på ett väldigt härligt och roligt sätt.

Agneta Kreuger, född 1951


Bor: Paradvåning på Östermalm, villa i Saltsjöbaden och våning i Schweiz.
Familj: Sambo med direktören Lars Abrahamsson och mamma till Caroline, 39, och Charlotte, 36.
Deras relation:Det är till Agneta som drottningen ringer när hon vill prata av sig och det var i hennes våning i Verbier som kungaparet bodde under alpsemestern nyligen. Agneta beskrivs som ”pigg och rolig” och hon gillar konst och att röra på sig. Förr gympade hon och Silvia ihop i ”gympagänget” på Drottningholm.

Annons

Catharina Stenbock Lewenhaupt, född 1950


Bor: I våning på Östermalm och 1700­-talsherr­gård på Ornö i Stockholms skärgård.
Familj: Änka efter Gustaf Lewen­haupt som dog 2008. Dottern Lolotte, 33 (som har Silvia som gudmor). Ett barnbarn.
Deras relation:Catharina och drottningen är som vilka väninnor som helst. I höstas gick de till exempel och såg ”Phantom of the Opera” på Cirkus med Silvia­favoriten Peter Jöback i huvudrollen.

– Vi har känt varandra i 40 år och hon är en söt och kär vän. Hon är verkligen rätt person på rätt plats! Och med den intelligens, plikttro­genhet, omtänksamhet och karisma hon har, så är hon verkligen en drottning i tiden.

Annons

Gunilla Öhrvall, född 1949


Född: de Besche.
Bor: På Östermalm. Lantställe i Flen.
Familj: Gift med affärsmannen Jan Öhrvall, 67. Tre vuxna döttrar.
Deras relation:– Drottningen är världens underbaraste människa. Men jag skulle aldrig yppa ett ord om henne! säger Gunilla Öhrvall och ler.

Hon är utbildad foto­graf och har arbetat med porträttfotografering, resereportage, varit foto­lärare och gjort doku­mentärfilmer. Precis som sin syster Caroline Berglund och sin man Jan har hon umgåtts med kungen sedan skoltiden på Sigtuna Humanistiska Läroverk. Drottningen har hon alltså känt ända sedan hon kom till Sverige.

Annons

Caroline Berglund, född 1947


Bor: Villa Kvik­k-jokk på Djur­gården. Lantställe i Sörmland.
Familj: Gift med Michaël Berglund, 74, vars head­ huntingföretag hjälper hovet med viktiga rekryteringar. Barnen Michaela, 44, och Robin, 39.
Yrke: Driver företaget Cultur Compagniet.
Deras relation:Caroline var gymnasiekompis med kungen och tog hand om Silvia när hon kom hit från Tyskland.

Caroline har arbetat som copy­writer i reklambranschen i många år och varit kulturskribent och lektör. Nu driver hon företaget Cultur Compagniet med systern Gunilla Öhrvall och Agneta Ulfsäter­ Troell.

Annons

Marianne ”Jansing” von der Esch, född 1947


Född: von Celsing.
Familj: Sönerna Ulric, 39, skådespelare, och Fredrik, 37, jurist.
Bor: Östermalm. Lantställen i Katrine­holm och i Strängnäs
Yrke: Advokat.
Deras relation:Marianne ”Jansing” von der Esch är en glad dam som gillar konst och resor. Hon är änka efter advokaten Hans Ulric von der Esch och när han gick bort hösten 2009 var drottningen ett stort stöd. Marianne bor ståndsmässigt på Strandvägen i Stockholm, men har också flera gods att ta hand om.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Annons