Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Silvias krav för barnen – hovet inkopplade: ”Väldigt tydlig”

08 mar, 2024, 19:00 
Drottning Silvia hade ett tydligt krav inför sitt 80-årsfirande.
Annons
Drottning Silvia genom tidernaBrand logo
Drottning Silvia genom tiderna

Drottning Silvia är alltid först ut att köpa majblommor. Sedan flera decennier tillbaka är hon varje år på plats i prinsessan Sibyllas våning på kungliga slottet för att kickstarta den försäljning som därefter sprider sig över hela Sverige.

Hon är dessutom en riktig storshoppare. Silvia köper alltid till hela storfamiljen och med tre barn, en svåger, två svägerskor och åtta barnbarn behöver man inte vara en raketforskare för att förstå att det blir en hel del.

Annons

– Drottning Silvia har ett väldigt stort engagemang för Majblomman och vi är väldigt tacksamma för att hon hjälper oss att sätta ljus på alla barn i Sverige som lever i ekonomisk utsatthet, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell till Svensk Damtidning.

Drottning Silvia
Drottning Silvia är Majblommans högsta beskyddare och köper varje år den första majblomman.Claudio Bresciani / TT

Gåvan till drottning Silvia

Att drottning Silvia är en oerhört flitig och engagerad kvinna är inget nytt. Det är sedan tidigare känt att hon brinner väldigt mycket för sina engagemang.

När hon förra året fyllde 80 år var Majblomman och uppvaktade henne på slottet. Då fick hon en gåva bestående av 80 stycken barnkalas till drottningens ära.

Annons

– Det är många barn som lever i ekonomisk utsatthet som kanske gått på många barnkalas, men som inte har råd att bjuda igen. Då blir det så att de kanske tackar nej för att det är pinsamt att de inte kan bjuda tillbaka.

– Därför delar Majblomman ibland ut pengar för att man ska kunna ha ett barnkalas. Vi tyckte därför det var väldigt fint att vi under 2024 kommer dela ut 80 stycken extra barnkalas i drottningens namn.

Drottning Silvias krav

Silvia själv tyckte att idén var alldeles ypperlig. Hon betonade dock att hon nog inte skulle ha möjlighet att gå på alla 80 barnkalas, men berättade att hon uppskattade presenten enormt mycket.

Annons

– Vi hade en diskussion med hovet vad vi skulle ge henne. Drottningen var väldigt tydlig med att pengarna skulle gå till barnen och det var då vi fick den här idén, att vi uppmärksammar drottningens födelsedag men pengarna går till barnen.

Hur skulle du beskriva drottning Silvia med tre ord?

– Engagerad, omtänksam och genuin.

2024 års försäljningsstart av majblommor startar den 10 april och avslutas den 1 maj.

Drottning Silvia tar emot sin present på Stockholms slott.
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, och Åsa Henell när Stiftelsen Majblomman ger drottning Silvia en gåva på Stockholms slott med anledning av drottningens kommande 80-årsdag.Jessica Gow/TT

Foto: TT

Annons