Silvias och kungens förändring – går ut med varning: ”Man kan bli rädd...”

16 maj, 2023, 10:00 

Nu tas ett historiskt beslut för kungen och drottning Silvia.

Annons

Kungen firar 50 år på tronen. Under året tar han och drottning Silvia sig ut på vägarna och besöker Sveriges alla 21 län, där förväntansfulla invånare gör sig redo för välkomna kungligheterna.

7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

Idag, tisdagen den 16 maj, besöker kungaparet Kalmar. Inför besöket har staden tvingats ta till vissa säkerhetsåtgärder och det går exempelvis inte att parkera i stora delar av stan. Även vissa vägar har stängts av.

– Vi har fått mycket riktlinjer att gå efter. Besöket sker i residensstaden enbart och det har varit en utmaning att få till det, för det är ju ett besök till Kalmar län och vi vill få med så mycket som möjligt som representerar alla kommuner, säger Länsstyrelsens kommunikationschef Christina Karlberg till Kalmarposten.

Annons
Kungen och drottning Silvia
Idag, tisdagen den 16 maj, besöker kungen och drottning Silvia Kalmar.
Recept.se Nyhetsbrev

Historiska förändringen

Schemat är fullspäckat med en jubileumsceremoni i stadsparken, en gående kortege längs Storgatan, ett scenevenemang på Stortorget och ett besök på Kalmar slott och slottets kungliga fotoutställning.

Från Kalmar slott kommer även en kunglig salut skjuta, något som inte inträffat sedan 1800-talet.

– Det blir en historisk händelse. Kalmar Slott och stad är en plats där salut har skjutits under hundratals år, men traditionen upphörde i slutet av 1800-talet. Nu är det dags igen, för att hylla Sveriges längst regerande monark, säger slottschef Meg Nömgård till SVT.

Varningen: ”Man kan bli rädd”

Försvarsmakten kommer att skjuta 21 skott under cirka två minuter och ljudet kommer vara väldigt för besökarna som sökt sig extra nära platsen, något som Meg Nömgård varnar för.

Annons

Uppmaningen är att komma till slottet i god tid. Står du inne på slottet kan du bara höra men inte se. Det finns även möjlighet att stå uppe på vallen då militären står nedanför men då är det en fördel att ha med sig öronproppar, säger hon till Barometern.

Man uppmanar även att folk med ljudkänsliga hundar inte befinner sig i närheten under själva saluten.

– Vi kommer att ha en båt ute för att inte andra båtar ska komma in där. Det handlar mer om att man kan bli rädd när det smäller, inte för att det är någon fara. Vi undanber oss därför båtar och kanoter där vid tillfället. Har man en skotträdd hund kanske du inte ska ta enpromenad i Stadsparken just då.

Annons
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf
Saluten väntas bli högljudd och hundägare uppmanas att hålla sina hundar borta.

Foto: TT

Annons