Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias okända koppling till världsstjärnan – nu kommer allt fram

12 maj, 2023, 08:00 

Drottning Silvia och Lady Gaga har mer gemensamt än vad man kan tro.

Annons

Drottning Silvia har gjort sig känd för sin eleganta stil. Statsbesök och kungliga bröllop vittnar om en finkänslig touch av modemedvetenhet och outfitsen osar fashion så till den grad att beröm ofta medföljer.

SE FILMEN: Silvias hattkaos – kungen tvingas rycka in inför alla!Brand logo
SE FILMEN: Silvias hattkaos – kungen tvingas rycka in inför alla!

När drottningen dyker upp är det inte helt främmande att det är just hennes mode som stjäl allt fokus. Konstigt vore annars, när hon gång på gång bevisar hur stilmedveten och trendig hon är.

Hattarna hon bär har ofta liknats vid små bakverk, där hattmakarna inspirerats av somriga delikatesser som gräddtårtor, sockerkakor, chokladmousse och nougatkräm.

Drottning Silvia
Drottning Silvias hattar kan ibland liknas vid små bakverk. Här är hon i en mintgrön delikatess.

Så väljer Silvia ut sina hattar

Ja, hattarna är ibland mycket frestande och Silvia är noggrann med att bara det finaste av hantverk får pryda hennes hjässa när det vankas kungliga tillställningar.

Annons

Därför är det kanske inte så konstigt att hon söker sig till prisbelönta designers. Hattmakarna Karin och Makoto Horisaki, som vann årets hantverkare 2018, är några av dem.

Det som sticker ut är att deras hattmakeri ligger långt från trendiga ständer eller modemedvetna städer. I stället görs hattarna i en gammal lanthandel i Småland.

Drottning Silvias koppling till Lady Gaga

I ateljén ser Karin och Makoto till att hitta den rätta formen. De skapar varje hatt för hand och använder sig ofta av grävling- eller kaninhår för att få till den perfekta och unika looken.

Drottning Silvia är långt ifrån den ända kändisen som lockats av deras hantverk. Världsstjärnan Lady Gaga har också sökt sig till de småländska skogarna för att få tag på en huvudbonad.

Annons

– Ungefär nittio procent av vår tillverkning här i ateljén går utomlands, hattarna går till bland annat Australien, Japan, Österike och Kina visar, har Karin sagt till SVT.

Lady Gaga
Lady Gaga och drottning Silvia har köpt hatt från samma hattmakare!

Foto: TT/Instagram

Annons