Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias pinsamma miss inför alla – fick ta till hjälp

10 apr, 2024, 16:00 
Drottning Silvia stötte på problem – och såg till att lösa det direkt.
Annons
Hemliga kvinnorna kring drottning SilviaBrand logo
Hemliga kvinnorna kring drottning Silvia

Drottning Silvia är 80 år, men hon tycks inte dra ner på takterna. Hon utför sina kungliga plikter som aldrig förr, har en kunglig kalender som ofta är fullspäckad och en rad uppdrag som hon sköter i det dolda.

Silvias driv och engagemang sinar aldrig. Journalisten Ingrid Thörnqvist gav förra året ut boken ”Yrke: drottning”, där hon under ett års tid följt drottningen i hennes vardag och arbetsliv.

”Hon är djupt engagerad i sina frågor, hon sover nästan inte, hon skickar sms klockan fyra på natten. Drottningen verkar inte behöva lika många sömntimmar som andra, säger medarbetarna", skriver Ingrid i boken.

Annons
Drottning Silvia
Drottning Silvia jobbar stenhårt och har ofta fullt upp i kalendern.Karin Törnblom/TT

Silvias hårda arbete

Majblomman är en av alla organisationer som ligger Silvia varmt om hjärtat. Sedan flera år tillbaka är hon organisationens högsta beskyddare och som tradition är det alltid Silvia som köper den första majblomman varje år.

Hon är dessutom en riktig storshoppare. Drottningen köper alltid till hela storfamiljen och med tre barn, en svåger, två svägerskor och åtta barnbarn behöver man inte vara en raketforskare för att förstå att det blir en hel del.

Annons

– Drottning Silvia har ett väldigt stort engagemang för Majblomman och vi är väldigt tacksamma för att hon hjälper oss att sätta ljus på alla barn i Sverige som lever i ekonomisk utsatthet, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell till Svensk Damtidning.

Drottning Silvia köper årets första majblomma
Drottning Silvia köper den första Majblomman på Stockholms slott.Jonas Ekströmer/TT

Silvia fick ta hjälp

Men så var det den där gången när Silvia köpte så mycket att inte kontanterna räckte till. Året var 2017 och drottningen fick be en i hovpersonalen om 200 kronor extra för att kunna genomföra affären.

Annons

– Nu har jag för hela familjen, sa Silvia med ett skratt efteråt.

De senaste åren har Silvia dock inte behövt tänka på kontanter. Hon har som så många andra lärt sig bemästrat betaltjänsten Swish och det är också så hon köper sina majblommor.

– Nu för tiden är det Swish som gäller. Det har med enkelheten och säkerhet att göra och för att minska barnens rånrisk, att öka deras säkerhet helt enkelt, säger Åse Henell.

Drottning Silvia
Drottning Silvia köper numer majblommor via swish.Janerik Henriksson/TT

Foto: TT

Annons