Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias powershopping! Här köper hon majblommor till alla barnbarnen

09 apr, 2024, 14:00 
Drottning Silvia och Majblomman 2024
Vårkänslor på slottet när drottning Silvia shoppade årets första majblomma!
Annons
Här köper drottning Silvia den första majblomman!Brand logo
Här köper drottning Silvia den första majblomman!

Majblomman är här!

I år är den violfärgad med en liten skimrande pärlknopp och drottning Silvia har storshoppat:

En fin stund i Prinsessan Sibyllas våning, med drottningen i matchande lila och ett leende lika varmt som vårsolen.

Drottning Silvia köper första Majblomman 2024
En liten violett blomma som gör stor skillnad. Här köper drottningen den första!Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hon köper alltid alla sorter och alla storlekar, från kransar till singelblommor och klistermärken. Så nu blir det majblommor till alla åtta barnbarnen – från tolvåringen prinsessan Estelle till minstingen prins Julian, 3. Och en av blommorna hamnade på drottningens dräktslag direkt.

Annons

Men självklart shoppade hon också loss på årets majblommenyhet: För första gången på 100 år är det premiär för en ny sorts majblomma, som är dubbelt så stor och kostar 100 kronor.

Majblomman 2024 – 2024 års färg är violblå
2024 års Majblomma.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det nya i år är också att ett 1 av majblommans 10 blad saknas – en symbol för dagens bistra svenska verklighet: 1 av 10 barn lever i ekonomisk utsatthet, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell.

– Och vi hoppas och tror att svenska folket förstår symboliken.

Men betalningen då? Den har ju av tradition varit en lite skavig detalj, eftersom drottningen ogärna handskas med pengar när andra ser på, och ofta har skickat fram sin hovdam med portmonnän.

Annons
Majblomman 2017: När det var dags att betala fick hovdamen Christina von Schwerin rycka in, eftersom drottning Silvia inte hade tillräckligt med kontanter
Majblomman 2017: När det var dags att betala fick hovdamen Christina von Schwerin rycka in, eftersom drottning Silvia inte hade tillräckligt med kontanter.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fast numera har allting blivit mycket lättare: Drottningmobilen har swish! Och så skickar Silvia iväg pengarna med en knapptryckning.

Ett välkommet bidrag till Majblommans viktiga verksamhet – innan drottningen som vanligt peppade årets kungliga majblommeförsäljare – stockholmstjejen Elsa Bellman Falk och Kebba Mbye från Farsta – att gå runt och sälja till hela hovet.

Drottning Silvia med sin mobiltelefon
Drottning Silvia, numera med swish i mobilen.Foto: Friso Gentsch/TT

Och i morgon – onsdagen den 10 april – är det premiär för alla 40000 majblommebarnen ute på Sveriges gator. Så gör som drottning Silvia och köp en du med!

Annons

Drottning Silvia och Majblomman 2024

Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som har funnits sedan 1907 och som arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige – med drottning Silvia som sin höga beskyddare.

Drottning Silvia
Sveriges egen majblommedrottning.Foto: Yanan Li/Kungliga Hovstaterna

– Vi är överväldigade av det innerliga engagemang som hon visar för varje barn hon träffar, och för barns rättigheter i stort. Drottningen är ovärderlig, säger generalsekreteraren Åse Henell – som inte behövde lång betänketid när vi bad henne beskriva Silvia med tre ord:

Annons

– Engagerad, omtänksam och genuin!

Foto: TT, Yanan Li/Kungliga Hovstaterna.

Annons