Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias privata ord till kungen – när hon tror att mikrofonen är avstängd

23 dec, 2023, 15:00 

Drottning Silvia berättar nu själv om den speciella situationen.

Annons

När kungen träffade drottning Silvia i München 1972 för första gången var det två olika världar som möttes. Då jobbade hon som OS-värdinna och kungen bjöd in henne till ett cocktailparty.

Tillbakablick: Här gifter sig kungen och Silvia 1976 – se magiska kärleksfesten!Brand logo
Tillbakablick: Här gifter sig kungen och Silvia 1976 – se magiska kärleksfesten!

Samma kväll anslöt Silvia till en familjemiddag som ledde henne och kungen vidare till nattklubben ”Kinki”. Det var också där som den första bilden togs på det blivande paret.

För att hålla relationen hemlig anställde de dubbelgångare. Samtidigt åkte de på resor till Sardinen och Alperna. Först en sommardag på Öland, när kungen tankade sin Porsche, fångades de på en ny bild tillsammans.

Silvias ord – när hon tror att ingen hör

Där och då visste folk vad det var som pågick. Kungen hade hittat kärleken i tyska Silvia, men det var inte förrän kungens farfar, som såg konservativt på icke-kungligt giftemål, gick bort som de valde att offentliggöra relationen och förlovningen.

Annons

Det var tydligt att Silvia inte var helt van att befinna sig i det kungliga rampljuset. Inför rullande tv-kameror vände hon sig mot sin blivande make och sa ”jag älskar dig”, medan kungen försökte tysta henne genom att vända blicken mot kameran.

– Jamen den är avstängd! sa Silvia.

Kungen och drottning Silvia
Silvias kärleksförklaring till kungen – när hon tror att ingen hör.

Drottningen: ”Lite speciell situation”

Kameran var inte avstängd och orden kablades ut till hela världen. I TV4-dokumentären ”Silvia - Mitt liv som drottning”, berättar drottningen om den omtalade händelsen när de offentliggjorde relationen.

– Det var lite speciell situation, faktiskt. Framför oss var hela världspressen, säger Silvia och berättar hur hon försökte tackla den riktiga debuten i det kungliga rampljuset:

– Jag trodde det var det som hjälpte mig, att tänka ”de är människor också”. Alla var vänliga, de var trevliga och ställde fina frågor. Det var inga problem.

Drottning Silvia
Drottning Silvia minns händelsen som en ”speciell situation”.

Silvia - Mitt liv som drottning sänds den 23/12 på TV4 Play och 25/12 kl 20.00 på TV4.

Foto: TT/TV4

Annons