Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias sista möte med älskade stiftelsen – nu läggs den ner

16 nov, 2023, 11:00 
Louise Wibergh Lenti
drottning silvia

Efter 10 år är det dags att säga adjö till drottning Silvias stiftelse Care about the Children.

Annons

Under torsdagen hölls ett seminarium på Kungliga slottet där Silvia fick tacka medarbetarna på stiftelsen Care about the Children. Trots att stiftelsen gjort mängder av fantastiska insatser läggs den nu ner.

Här stjäl hunden showen – Silvia kan inte hålla sig!Brand logo
Här stjäl hunden showen – Silvia kan inte hålla sig!

10 år av jobb för barnens bästa

Drottning Silvias stiftelse Care about the Children har verkat sedan december 2013. Hon fick stiftelsen i gåva på sin 70-års dag av stiftelsens kommitté i ledning av finansmannen Olof Stenhammar (känd bland annat som en av grundarna till Nasdaq).

Under 10 år har stiftelsen gett stöd till barn som tillhör samhällets mest utsatta – både i Sverige och utomlands. Detta har gjorts genom att ge bidrag till utbildning, vård och omsorg och möjligheten för barnen att känna en övergripande trygghet och glädje under sin uppväxt. Allt enligt FN:s barnkonvention.

Annons

Stiftelsen har bland annat jobbat tillsammans med Bris, ActionAid, Scouterna, Operation smile, Trygga barnen, Mind, Tjejzonen, ECPAT och UNICEF. Projekten har innefattat saker som ett nytt medicinskt center för vård av krigsdrabbade kvinnor och barn från Ukraina, arbete mot sexuell exploatering av barn och operationer till barn med läpp-käk-gomspalt.

Nu är det däremot dags att säga adjö till den älskade stiftelsen.

Därför läggs Silvias stiftelse ner

Under torsdagen hölls ett avlutande seminarium på Kungliga Slottet för att avsluta stiftelsen Care about the Children. Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia var alla på plats och Silvia fick möjligheten att tacka stiftelsen för de 10 år som varit.

Men varför läggs den ner? Drottningens brinnande intresse för barns rättigheter finns ju kvar och är lika starkt som alltid.

Anledningen till stiftelsens avvecklande är faktiskt rätt odramatiskt. Redan när stiftelsen grundades 2013 beslutades det att den bara skulle vara verksam under 10 år. Det gör stiftelsen till en av få kungliga stiftelser som läggs ner, vilket den gör officiellt den 31 december 2023 .

Om Silvia kommer engagera sig i någon ny stiftelse återstår att se.

Foto: TT

Annons