Silvias sorg efter brodern Walther – visade smärtan i direktsändningen

drottning silvia kung carl gustaf minneshögtid uppsala

För nio dagar sedan förlorade drottning Silvia sin bror, Walther Sommerlath. Under alla helgons dag representerade hon kungafamiljen vid en direktsänd minneshögtid i Uppsala domkyrka. Och sorgen gick inte att ta miste på.
Walter Sommerlaths liv – i bilder!
Slå på ljud

Drottning Silvia, och hela kungafamiljen, har sorg. En älskad släkting har gått ur tiden och saknaden är enorm. Walther Sommerlath somnade in den 24 oktober, efter en tids sjukdom, och hovet väntade i sex dagar med att berätta om förlusten för allmänheten.

– Jag och min familj känner stor sorg och saknad efter min bror Walther, sa drottningen i ett pressmeddelande på hovets hemsida.

I efterhand har hovets informationschef Margareta Thorgren förklarat varför det dröjde så länge innan svenska folket fick reda på Silvias sorg.

Drottning Silvia sörjer brodern Walther Sommerlath

– Det är väldigt viktigt att ett dödsbud får kommuniceras inom familj och hos vänner utan att personerna får läsa det i media först. Och nu när alla berörda har fått informationen ville vi delge allmänheten eftersom Walther Sommerlath var drottningens bror, säger hon.

drottning silvia walther sommerlath

Drottning Silvia med brodern Walther Sommerlath.

Nio dagar efter dödsfallet var drottning Silvia tillbaka i konungens tjänst. Tillsammans med kungen åkte hon till Uppsala för att närvara vid en nationell minneshögtid för att hedra pandemins offer. Dessutom var det ju alla helgons dag, då man tänder ett ljus för de släktingar som har lämnat jordelivet, och Silvia fick alltså chans att minnes brodern Walther i en fin och andaktsfull ceremoni.

kungaparet minneshögtid uppsala

Kungaparet vid minneshögtiden i Uppsala.

Minneshögtiden direktsändes i TV4 och drottningens sorg gick inte att ta miste på. Hon satt bredvid kungen, med händerna knäppta och huvudet sänkt.

– Syftet med minneshögtiden är att hedra alla som har gått bort till följd av coronapandemin. Sedan är det ju alla helgons dag. En dag och en helg då man tänker lite extra på människor som har lämnat jordelivet, säger Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

LÄS MER: Beskedet om Silvia – efter tragedin

Foto: TT, TV4