Silvias sorg – fyra månader efter chockbeskedet

Drottningens sorg efter chockbeskedet.

Avståndet till barnbarnen har tärt på drottningen.

Det är ett uttryck som drottning Silvia gång på gång har återkommit till: “Barnbarn är livets efterrätt”. Och det är faktiskt hennes mamma Alice som har lärt henne det.

– Min mamma sa alltid att barnbarn är livets efterrätt. Och det är ju så, man har hela glädjen – men inte fullt ansvar. Så det är bara underbart. Och man får skämma bort dem mer än vad föräldrarna kan göra. Det är härligt! De är så söta, och hemskt roliga, sa Silvia i en intervju med Kamratposten 2017. 

Det har varit långa månader utan närhet till barnbarnen. Coronavirusets framfart har gjort det omöjligt för kungen och drottningen, som är i riskzonen att drabbas svårt av covid-19, att umgås med prinsessan Estelle, prins Oscar, prins Alexander, och prins Gabriel. I alla fall på det sättet som de brukar – vi vet ju hur mycket Estelle, till exempel, gillar att busa med mormor och morfar.

Äntligen på samma ort igen

Det senaste bekräftade mötet mellan Silvia och barnbarnen ägde rum i Storlien, under sportlovet. Då var drottningen och upplevde den svenska vintern från sin bästa sida tillsammans med kungen, prins Carl Philip, prinsessan Sofia och barnbarnen Alexander och Gabriel.

Tidigare i februari dök Estelle på Vasateatern upp för att fira mormor Silvias 75-årsdag i efterskott. Barnen i musikskolan Lilla Akademien spelade upp föreställningen En underbar resa med alla barns drottning.

– Ja, så är det. På grund av risken för coronasmitta träffar kungaparet träffar inte sina barnbarn just nu, kommenterade Margareta Thorgren på hovets informationsavdelning, i våras.

Men den senaste tiden ar kungen och drottningen äntligen fått vistas vid sitt älskade Solliden. Och nu är de ju ändå nära barnbarnen, till slut. De var ju nere och firade Victoriadagen. Vi får hoppas att det blev många mysiga stunder mellan generationerna – även om aktiviteter som kräver fysisk närhet får vänta.

Foto: TT