Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias sorg – kan tvingas flytta från Drottningholm

02 nov, 2021, 17:00 
Drottning Silvia
Drottning Silvia kan ställas inför en mycket hemsk framtid.
Annons
Silvias kärlekshyllning till kungen – allt fångas på film!Brand logo
Silvias kärlekshyllning till kungen – allt fångas på film!

Drottning Silvia och kungen har varit gifta i 45 år. Deras äktenskap har varit långt och, om inget annat, händelserikt.

Trots att båda har passerat pensionsåldern med råge, så har ingen av dem dragit ner på tempot. De arbetar på som vanligt, gör sitt jobb för att representera Sverige och monarkin på bästa sätt.

Drotting Silvia kan tvingas flytta från Drottningholm

Drottning Silvia
Drottning Silvia kan tvingas lämna Drottningholm.

Men när man når en viss ålder kan vända snabbt. Även en stabil hälsa kan svikta – utan förvarning. Vi kan nå ett läge där kungen faller bort och lämnar Silvia ensam kvar.

Silvia skulle såklart drabbas av sorg över att ha förlorat sin livspartner, men hon skulle också få en rad praktiska förändringar på sitt bord. Bland annat skulle hon bli med sin titel som drottning. Som författaren och hovexperten Herman Lindqvist har förklarat för Svensk Dam:

Annons

– Silvia skulle bli änkedrottning och kan fortsatt vara med på representationsmiddagar då hon har kvar drottningrangen. Men drottning Victoria, som regent, skulle vara snäppet över sin moder. Silvia skulle tituleras drottning och kallas för änkedrottningen, säger Herman.

Titeln är dock inte det enda som skulle behöva ändras för Silvias del. Om Victoria blir drottning är det tveksamt om hon och familjen kommer att bo kvar på Haga slott. Då lär det bli flytt till Drottningholm, där kungen och Silvia bor just nu.

"De kunde byta slott"

Och kanske blir det en rockad. Alltså att Silvia flyttar till Haga medan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar installerar sig på Drottningholms slott på Lovön.

– Eventuellt kunde de byta slott med varandra, säger Herman Lindqvist.

Vad som därefter händer med Silvia är inte ristat i sten. Hon kommer troligen att få bestämma mycket själv, hur hon väljer att förvalta sin status som kunglighet.

– Beroende på Silvias hälsa kan hon vara med och utförliga kungliga uppdrag. Ingenting är bestämt i lag, allt beror på hennes hälsa och vad som behövs just då, säger Herman Lindqvist.

– Det troliga är att hon drar sig tillbaka från offentliga uppdrag men är kvar i familjesammanhang, säger hovexperten och författaren.

Annons