Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias spännande samarbete med IKEA-grundaren: "Han är en fantastisk entreprenör"

01 sep, 2016, 10:39 
Agneta Nisbeth
Drottning Silvias arbete för en god demensvård fortsätter. Under De gamlas dag berättade hon mer om det spännande projektet tillsammans med IKEA:s grundare Ingvar Kamprad.
Annons
Silvia-Ibl2

Det finns få som gjort så mycket för att sätta frågan om rätten en värdig ålderdom på kartan som drottning Silvia och i över 20 år har hon med sin stiftelse Silviahemmet arbetat för att sprida kunskap om demenssjukdom.

Under tisdagen var drottningen på De gamlas dag i Ekerö kommun, en tillställning hon själv initierade efter att ha hört och läst om den ensamhet många äldre upplever i ålderdomen. Tisdagens evenemang var det 18:e i raden och programmet innehöll bland annat musik och sång av Lill Lindfors och under fikapausen gick drottningen runt bland seniorerna för att hälsa och samtala lite.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Silvia-de_gamla-17

I våras berättade drottningen om hur hon och stiftelsen Silviahemmet vill ta nästa steg i arbetet för en god demensvård genom att tillsammans med IKEA-skaparen Ingvar Kamprad bygga en specialanpassad boendeform kallad SilviaBo. Under De gamlas dag berättade drottningen mer om idén som hon presenterade för IKEA-grundaren.

Annons

– Kanske är det så att en partner i familjen har Alzheimers eller är dement men inte den andra och då är det väldigt sorgligt om man måste sära på dem. Jag tänkte på hur det skulle vara om den ena partnern kan gå till en dagverksamhet medan den andra lever sitt normala liv, men att man är en familj under eftermiddagarna, kvällarna och till frukost. Man ska inte glömma att många som drabbas av Alzheimers är väldigt unga.

– Han tyckte att det var en bra ide och vi kommer tillsammans realisera det.

Det första modulboendet har planerad byggstart i december i år.

– Han är en fantastik entreprenör, säger drottningen om Ingvar Kamprad.

Vad är det viktigaste i omsorgen om våra äldre?

– Att skapa glädje! Och man ser ju hur de som är här med och sjunger och några nästan dansar och det är det som är så viktigt att de genom musiken får en bro till sina minnen. Det var så jag tänkte för 18 år sedan när jag kände att jag ville göra någonting för att skapa glädje och gemenskap.

Av: Liv Sander.

Foto: IBL.

Annons