Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Silvias stora sorg – hjärtskärande orden om kampen

19 okt, 2022, 18:30 
Indra Nordemar

Drottning Silvia i sorg efter kampen för barnen.

Annons
7 saker du inte visste om drottning SilviaBrand logo
7 saker du inte visste om drottning Silvia

En av drottning Silvias stora hjärtefrågor är barns rättigheter. 1999 grundade hon därför World Childhood Foundation, och arbetar fortfarande aktivt för utsatta barn.

Under gårdagen hölls ett seminarium på Kungliga slottet om människohandel, och självfallet var Silvia på plats, där hon även delade ut Child10-priset. Och det var en tung dag.

Det tunga ämne som präglade dagen kan väl knappast lämna någon oberörd. Inte heller Silvias rörande tal.

Drottning Silvia berörde alla med sina ord

"400 miljoner. Det är antalet barn runt om i världen som utsätts för sexuellt utnyttjande och övergrepp. Varje år.

400 miljoner pojkar och flickor som kommer att leva resten av sina liv med fysiska och känslomässiga sår – medan de enda ärren de borde ha är de från att cykla och klättra i träd.

Annons

400 miljoner kränkningar av barns rättigheter – och 400 miljoner skäl att fortsätta kämpa för dem.", inledde drottningen.

Hon berättar vidare om att många förr ansåg att ämnet inte var en lämplig sak för en drottning att tala om, men det stoppade henne inte.

Silvia höll tal på slottet om människohandel och utsatta barn.

Enligt Silvia är det många än i dag som böjer på huvudet och stirrar ner i marken när ämnet tas upp – trots faktan som finns är det fruktansvärda för svårt att ta in. Men att hon därför är otroligt tacksam för de organisationer som dagligen jobbar för de utsatta barnen.

"Medborgarrättsledaren Fannie Lou Hamer sa en gång: "Ingen är fri förrän alla är fria." Jag tycker att vi bör tillämpa den strategin för barns rättigheter också: Inget barn är säkert förrän varje barn är säkert. Och det, mina vänner, kan bara uppnås om vi alla deltar och arbetar tillsammans.

Kära Child10-medlemmar: det är organisationer som er som ger mig hopp om en värld där inget barn är ett offer för dessa fruktansvärda brott. En värld där alla barn är trygga. Arbetet ni gör för att skydda barn är viktigt i denna kamp och en inspiration för oss alla!"

"Tack", avslutar Silvia.

Läs hela talet här.

Foto: TT

Annons