Silvias styrkebesked – lika strålande nu som för 41 år sedan

Kungen och drottningen möttes av hurrarop när de anlände till firandet av Lessebo pappersbruk. De fick också se en rolig historisk tillbakablick på när de besökte orten senast – för 41 år sedan.

I den lilla orten Lessebo har pappersbruket Lessebo Paper producerat handgjort papper i hela 300 år. Bruket har satt Lessebo på kartan och genererat många jobbmöjligheter för bygden. Kungaparet, som gärna uppmärksammar företagande, ville självklart vara med och fira 300-års jubileet!

Kungen och drottningen i Lessebo

Kungen och drottningen möttes av hurrarop i Lessebo!

Så den 26 september gled kungaparet in i Lessebo där de möttes av hurrarop från den stora folksamlingen som väntade utanför bruket.

Historiska bilder

Förutom folksamlingen möttes kungaparet också av en historisk tillbakablick, för inne i bruket hängde nämligen bilder på kungen och drottningen när de besökte Lessebo senast, för exakt 41 år sedan.

Drottning Silvia
Kungen i Lessebo

Och vilka bilder! Det lyser verkligen om drottning Silvia, precis lika mycket nu som då. Hennes utstrålning och förmåga att se alla människor hon möter är verkligen unik!

Drottning Silvia i Lessebo

Drottningen testar på att tillverka handgjort papper.

Precis som då testade drottningen på att tillverka papper även vid detta besök! Kungen stod dock bredvid denna gången och tittade på nyfiket istället för att testa igen.

Drottningen och kungen

När de ändå var på plats i Lessebo passade de på att besöka Hackebackeskolan, som arbetar för att öka intresset för naturvetenskap, matematik och teknik. Där visade eleverna upp sina experiment för kungaparet som också fick möjlighet att prata med skolans elever och personal.

Kungen höll tal

Kungen höll självklart ett tal dagen till ära. Nedan är ett utdrag från talet:

“Sverige är ett land av skog, och de industrier som arbetar med svensk skogsråvara har en särskild plats i vår historia. Och i mitt hjärta! Sågverken, massa- och pappersbruken har präglat de orter där de funnits, som här i Lessebo. Tre sekler av hantverkstradition. Av kunskap som förts vidare i generationer. Men också – tre sekler av ständig utveckling och förnyelse. Från flottans karduser på 1600-talet, till dagens klimatvänliga pappersprodukter.” 

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: