Silvias vägran efter utspelet – dök inte upp

drottning silvia

TT

Drottning Silvia tar tydlig ställning i den kontroversiella frågan.

Drottning Silvias engagemang för flickor och barn går långt tillbaka och är en av hennes absolut främsta hjärtefrågor. Men hon är heller inte rädd för att ta ställning för det hon tror på. Så var fallet för sju år sedan, då drottningen skulle ta emot ett pris för sitt engagemang mot trafficking av organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers.

Men det framkom innan prisutdelningen att organisationen hade kopplingar till anti-abortrörelsen, och med den informationen var det aldrig tal om att ta emot något pris.

– Drottningen ställer sig bakom Uppsala universitets beslut att inte medverka i seminariet om trafficking. Drottningen kommer inte heller att ta emot priset Scandinavian Human Dignity Award 2014, som skulle ha delats ut under konferensen, sa hovets presschef Margareta Thorgren till Expressen när allt inträffade.

– Anledningen är att det har varit diskussioner kring organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers och det har tagit fokus från den viktiga huvudfrågan om trafficking som drottningen och stiftelsen Childhood har arbetat med i många år, sa Margareta Thorgren även.

Drottning Silvia står alltid på barnens sida

Men Silvias engagemang fortsätter. Senast i påskas var hon tillbaka efter ledigheten med ett uppdrag om sin hjärtefråga – att förebygga sexuella övergrepp mot barn.

På ett internationellt symposium tidigare höll drottningen ett digitalt tal om frågan:

"Tillsammans måste vi göra allt vi kan för att skydda barnen", sa Silvia då bland annat.