Sista bilderna – stjärnan offrade allt för prinsen innan hon dog

prins

TT

Prins Charles har förlorat en viktig partner i hans arbete för de svaga i samhället.

I veckan kom den oerhört sorgliga nyheten att den folkkära brittiska skådespelaren Helen McRory gått bort i cancer vid bara 52 års ålder, ett besked som chockade alla fans.

Ingen visste om hennes kamp mot sjukdomen, och det var hennes make Damien Lewis som fick leverera det tragiska beskedet till allmänheten.

”Den vackra och mäktiga kvinna vi känner som Helen McRory har dött en fridfull död hemma, omgiven av en våg av kärlek från familj och vänner” skrev Damien i ett meddelande på Twitter.

”Hon dog som hon levde. Utan rädsla. Gud så vi älskade henne och vi vet vilken tur vi haft som fått ha henne i våra liv” fortsätter han.

Dolde sin sjukdom under arbetet med prins Charles

Helen hade utöver sin passion för sitt yrke även ett brinnande engagemang för välgörenhetsfrågor, där hon har en nära kunglig koppling. Hon och maken var bland annat aktivt engagerade i prins Charles stiftelse The Prince's Trust. Bara sex veckor innan sin död medverkade hon i ett inslag i BBC där hon berättade om det senaste projektet Feed NHS, som jobbade med att få ut måltider till den till följd av pandemin hårt pressade sjukvårdspersonalen. Ingen kunde då gissa att sjukdomen redan hade gått så långt att hon inte skulle finnas med oss bara veckor senare.

Helen McRory var känd för sina roller som bland annat Narcissa Malfoy i Harry Potter-filmerna och som den viljestarka matriarken Polly i historiska gangsterdramat Peaky Blinders.

Hon hade också en lång och gedigen karriär på teaterscenen, och regissören Rufus Norris hyllade henne som ”otvetydigt en av de största skådespelarna i sin generation” och BBC:s dramachef Piers Wenger sa att ”Helen var en av de mest fantastiska skådespelare det här landet någonsin kommer få se”.