Sista gesten för kungens vän – beskedet kort efter hans död

Kungen är i sorg.En av hans vänner har gått bort i det fruktade corona-viruset, covid-19.

Det var tidigare i förra veckan som vi nåddes av nyheten att Erik Belfrage gått bort. Erik, som var diplomat och företagsledare, gick bort i sviterna av covid-19 efter att ha vårdats på Sankt Görans sjukhus.

– Jag vill ge en stor eloge till sjukvården, de har varit fantastiska, sa hustrun Anna Belfrage till Aftonbladet.

Erik Belfrage har gått bort i corona-viruset

Erik Belfrage med hustrun Anna.

Erik Belfrage med hustrun Anna.

Beskedet innebar också en sorg för kung Carl Gustaf. Kungen och Erik var vänner och umgicks gärna under statsbesök i utlandet. De har jagat tillsammans och Erik har fått agera gäst på ett antal kungamiddagar. Han har även suttit i styrelsen för Hans Majestät Carl XVI Gustafs pris till Årets nybyggare.

Nu har Eriks dödsannons publicerats i tidningen. I den kan man läsa att begravningen ska äga rum i “kretsen av den närmaste familjen”. Det kommer dock att anordnas en minnesstund öppen för flera längre fram.

Så hedras hans minne

Men redan nu finns det ett sätt att hedra Erik – digitalt. Hans kollegor har nämligen ordnat en hemsida, Eriksminne.se, där man kan skriva en hälsning till den framlidne och berätta om sina minnen av Erik.

“Efter en tids sjukdom har vår vän och kollega Erik lämnat oss i stor sorg och saknad. Erik hade ett stort nätverk och många vänner över hela världen. I tider då det är svårt att träffas har vi kollegor satt upp denna digitala kondoleansbok för alla i Eriks nätverk som vill lämna en sista hälsning. Våra tankar går till Eriks familj”, skriver kollegorna på hemsidan.