Sjukdomen stoppar kronprinsessan Mette-Marit

Sjukdomen stoppar kronprinsessan Mette-Marit

Kronprins Haakon är på viktigt utlandsbesök – men det är tomt vid hans sida. Mette-Marits lungsjukdom stoppar henne från att delta.
Flyttnytt, slädkärlek och långjul – här är veckans snackisar
Slå på ljud

I  många år var de ett kungligt superteam – men efter att Mette-Marit för ett och ett halvt år sedan gick ut med att hon drabbats av den svåra och obotliga lungsjukdomen lungfibros har mycket i livet förändrats för Norges kronprinspar.

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon.

Mette-Marits sjukdom lungfibros ger ärrbildning mellan lungblåsorna, och kan orsaka andfåddhet och återkommande lunginfektioner.

Sjukdomsbeskedet har också gjort att 46-åriga Mette-Marit har fått en annan syn på döden, det berättade hon i en intervju med norska tidningen VG i höstas:

– Efter att jag blev sjuk så har jag blivit mer avslappnad kring det. Jag ser inte längre på döden som något stort och mörkt.

Mette Marits sjukdom lungfibros

Redan i samband med att norska hovet gick ut med att Mette-Marit är svårt sjuk, så stod det klart att hon inte längre skulle kunna arbeta som vanligt. Då hade hon redan varit dålig under flera år.

– Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att jag kommer att behöva ha perioder utan officiellt program, sa hon då och fortsatte:

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv.

Mette-Marit och Haakon hand i hand.

Mette-Marit och Haakon, på den tiden de alltid representerade Norge tillsammans.

Och det är alltså detta vi ser exempel på just nu. För kronprins Haakon innebär detta att han just nu ensam tvingas axla det tunga officiella besöket i Mocambique.

Kronprins Haakon i Mocambique.

Kronprins Haakon i Mocambique. Hans resa följer samma mall som kronprinsessan Victorias och prins Daniels officiella besök – med en stor skillnad: de har ju varandra.

Där var han i går kväll hedersgäst vid en officiell middag hos president Filipe Jacinto Nyusi i presidentpalatset i Maputo. Och där ska han i dag bland mycket annat vara med vid ett seminarium om kvinnornas betydelse för fredsarbetet.

Sannolikt en stor sorg, efter alla år som ett starkt och uppskattat kungligt team.

Norges kronprinspar Mette-Marit och Haakon.

Those were the days.

Foto: TT.