Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sjukdomsfall mitt under hyllningen av kungen – ambulans fick rycka ut

15 sep, 2023, 14:00 
Kungafamiljen

Det värsta tänkbara inträffade när kungen skulle hyllas på Yttre borggården.

Annons

Kungen firar 50 år på tronen – och festyran har präglat hela fredagen. Efter först tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan var det dags för högvaktsavslösning på Yttre borggården.

När den var klar fylldes borggården av körsångare av alla olika åldrar. Kungafamiljen stod på den kungliga balkongen när Kungliga Musikaliska Akademien, i samarbete med rörelsen Sjungande barn, presenterade en musikunderhållning av yppersta klassen.

Estelle och Oscar stjäl showen – överraskar alla!Brand logo
Estelle och Oscar stjäl showen – överraskar alla!

Plötsligt sjuk – mitt under hyllningen av kungens 50 år på tronen

Det var ett himmelskt potpurri av röster, med sångare från Radiokören, Västerås gosskör, barnkör från Linköpings musikklasser samt ungdomskörer från Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund och Bodens musikklasser.

Annons

Men mitt under skönsången kom ett oroväckande ljud. Sirener! Drottning Margrethe, influgen från Danmark, såg extra orolig ut från sin plats på balkongen.

Först när sångnumret var avslutat fick vi en uppdatering från SVT:s kommentator, Ted Wigren.

Kungen fyller 50
Tvingades rycka in!

– Vi hörde även, tyvärr där, under körsången sirener på yttre borggården. Det var en akutbil som behövde komma fram. Enligt uppgift handlar det om ett sjukdomsfall i publiken, säger Ted i sändningen.

"Står inte under vår kontroll"

Svensk Dam har varit i kontakt med SVT om att flera olika sorters ljud plötsligt letat sig in i sändningen.

– Vi står i ett stort folkhav och det innebär att omgivningen inte står under vår kontroll. Om oväntade höga ljud kommer från något håll så parerar vi det i möjligaste mån, men det går inte alltid, säger Sindre Lind-Åkerblom på SVT:s pressavdelning.

Annons