Danska kungafamiljens har en speciell tomte-tradition!

Drottning Margrethe älskar att pynta på Marselisborg, danska kungafamiljens "julslott".
Röda stearinljus ska det vara i granen – varje år!

Röda stearinljus ska det vara i granen – varje år!

Jul hos danska kungafamiljen handlar om tindrande barnaögon och prins Henrik som skägglös tomte. Dessutom mat från världens alla hörn uppdukat i Havesalen. Alla har ju sin favorit på julbordet!

Nu laddas det  för danskt julgemyt på slottet Marselisborg och för första gången kan prinsessan Marie och Joachim kännas sig som en “riktig” familj. Sonen Henrik, sju månader, är ju guldklimpen i deras liv och drottning Margrethes och prins Henriks yngsta barnbarn. Joachims söner Nikolai och Felix kommer dock inte att vara med, de firar med mamma Alexandra i år.

Än så länge är Henrik för liten för dansens virvlar runt granen, men det står kronprinsessan Marys och kronprins Frederiks telningar så gärna för. Christian och Isabella älskar julen!

Traditioner från världens alla hörn

I det danska kungahuset stämmer man gärna upp julsånger såväl på franska och engelska som på danska, och lika internationellt är det danska julbordet. Prins Henrik vill inte vara utan sina franska läckerheter som gåslever, delikata ostar och välsmakande viner. Men risgrynsgröt med sötmandel avstår han gärna till någon annan.

Hans konstnärliga fru älskar att göra dukningar och julpyssel och har också designat julfrimärken.

– Ända sedan jag var barn har jag tyckt om att göra mina egna juldekorationer till våra julbord. Såg jag något julpynt som jag ville göra så plockade jag isär det för att se hur jag kunde göra det själv, berättar drottningen.

Även julklappsinköpen gör drottning Margrethe helst själv, och gärna i London. Och när klapparna ska fram brukar det vara Henrik som ikläder sig rollen som tomte. Dock en skägglös sådan. Något kliande syntetkrafs vill han icke ha runt sina prinsgemålskinder.

När julen lider mot sitt slut är det dags för den årliga juljakten i Frijsenborg. Dessförinnan har man som seden påbjuder avverkat julgudstjänst i Århus domkyrka på juldagen.

Du kan läsa mer om danska kungafamiljens julfirande

i Svensk Damtidnings stora julnummer!

Av Camilla Spjuth Palve

Foto: Scanpix