Skandaldetaljen i nya bilden på prins Oscar: "Hatkampanj – har levt ett helvete"

02 mar, 2023, 16:00 
Prins Oscar
Prins Oscar fyller sju – men hans födelsedagsbild rymmer en kontroversiell detalj.
Annons

Prins Oscar fyller år – och det firar hovet i sedvanlig ordning med att publicera nya bilder på lillprinsen.

Vår favorit visar hur Oscar sitter i en soffa hemma på Haga med familjehunden Rio i knäet. En bedårande bild av en liten pojke som när man skalar bort alla titlar är som vilket litet busfrö som helst.

Men faktum är att bilden rymmer en stor kontrovers. En som drabbat kungafamiljen väldigt hårt.

Prins Oscar – världens finaste lillebror!
Prins Oscar – världens finaste lillebror!
Recept.se Nyhetsbrev

Kontroversen kring nya bilden på prins Oscar

Prins Oscar
Finns det något vackrare än en pojke och hans lilla hund?

Rio är nämligen en cavapoo, en mix mellan pudel och cavalier king charles spaniel. Första gången kronprinsessan Victoria presenterade Rio på Instagram välde de kritiska kommentarerna in.

Annons

“Tråkigt att dom som representerar Sverige väljer bort seriösa svenska uppfödare som följer Svenska kennelklubbens riktlinjer för hälsosam avel i förmån till en blandras. I den positionen dom är tycker jag man ska vara ett föredöme o inte stödja denna blandrasavel”, skrev en användare, som var långtifrån ensam om sin kritik.

Svensk Dam har talat med Vivian Lindblom Loftén, en av blandrashundarnas viktigaste vänner i Sverige. Hon grundade blandis.se, ett register som välkomnar både en– och flerrasiga hundar.

"Det är så laddat"

Vivian skakade på huvudet när hon fick höra om hatet som stackars Rio utsatts för.

– Det är så laddat. Jag blir förvånad. Att hata någon för att man köper en blandrashund… det är så förgiftat. Jag förstår det inte, säger hon.

När det gäller just blandrashundar kan samtalen ofta bli väldigt infekterade, väldigt snabbt.

– Det kan bli helt fruktansvärda hatkampanjer. Victoria och Daniel har genomlevt några veckor av helvetet nu. Jag tycker att det kan vara viktigt att man ska prata med varandra och diskutera. Det ska få finnas forum för människor som ska avla blandraser, där de kan få veta vad man ska tänka på, just så att allt går rätt till, sa Vivian i vår intervju.

Annons