Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skandalen som skakar norska kungafamiljen – bilderna kungen försökte stoppa

23 aug, 2021, 15:00 
Norska kungafamiljen
Bilder på kronprinsessan Mette-Marit ställde till med skandal – och tvingade kungen att rycka in.
Annons
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas honBrand logo
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

Kronprinsessan Mette-Marit kom som ett yrväder in i den norska kungafamiljen. Hon och kronprins Haakon träffades för första gången på musikfestivalen Quart 1999 – men då kunde få föreställa sig att de skulle gifta sig två år senare. Även i ett progressivt land som Norge var det för många otänkbart att en kronprins skulle gifta sig med en ensamstående mamma.

Och bröllopet föregicks av mycket skriverier om Mette-Marits förflutna. Faktum är att en av Mette-Marits expojkvänner fanns där och spökade ända fram till vigseln.

Skandalen i norska kungafamiljen – bilderna kungen ville stoppa

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit
Det var en väldigt svår tid för Mette-Marit.

Norska Se og hör berättar historien i ett lång reportage skrivet av kungareportern Anders Johan Stavseng. Expojkvännen i fråga var fjorton år äldre än Mette-Marit och från Lillestrøm i södra Norge.

Annons

Enligt boken "Mette-Marit. I gode og onde dager", skriven av journalisterna Frode Hansen och Tommy Fossum, lät expojkvännen Mette-Marit bli varse om att han hade bilder på henne, trots att deras förhållande var över sedan länge. Bilder som påstods vara komprometterande för den blivande kronprinsessan.

Expojkvännen krävde åtta miljoner norska kronor för att förstöra bilderna som fanns i hans "privata arkiv". Och det var nära att hans kupp lyckades.

Men då fick kung Harald och hans stab en idé. När förhandlingarna strandade beslutade man sig för att låta bli att försöka köpa loss bilderna och istället lägga korten på bordet, bildligt talat.

"Efter några snabba krismöten beslutade man sig för att det bästa vore om Mette-Marit själv gick ut offentligt och berättade för det norska folket om sitt utsvävande förflutna. Det var så det gick till att Mette-Marit chocköppnade presskonferensen på slottet 22 augusti – bara tre dagar före bröllopet – med att berätta om sitt 'ungdomsuppror'", skriver Håvard Maelnes i sin bok "Mette-Marit – prinsesse mot alle odds".

Annons

På det sättet kunde skandalen tyglas. Mette-Marit stod framför kamerorna och berättade öppet om sitt förflutna. Norska folket blev bara ännu mer förtjusta i henne efter detta.

– Detta har varit svårt för väldigt många. Men jag kan inte göra om mina val på nytt, även om jag skulle önska att det gick, sa Mette-Marit.

Annons