Skandalerna i danska kungahuset som ledde fram till Margrethes beslut

29 sep, 2022, 05:00 
https://image.svenskdam.se/BylineIndra.jpg.jpg?imageId=8677472&x=0&y=10.576923076923&cropw=100&croph=67.307692307692&width=1318&height=1318
Indra Nordemar

Många skandaler ligger bakom drottning Margrethes beslut för prinsfamiljen.

Annons
Margrethes drastiska beslut – tar ifrån titlarna
Margrethes drastiska beslut – tar ifrån titlarna

Drottning Margrethe har bestämt sig – prins Joachims fyra barn Nikolai, Felix, Henrik och Athena fråntas sina kungliga titlar. Från och med den första januari tilltalas de inte längre ers kungliga höghet, och inte heller prins respektive prinsessa.

Varför? Ja, det har låtit som att beslutet tagits för barnbarnens skull. Att Margrethe vill ge dem mer frihet. Men det är också många skandaler i kungafamiljen som lett fram till beslutet, och de flesta skandalerna har kretsat kring Joachims familj.

Joachims och Alexandras skandalomsusade skilsmässa

Prins Joachim och grevinnan Alexandra föll pladask för varanda under en middag i Hong Kong. De lovade sedan varandra evig kärlek när de gifte sig 1995, men efter tio började äktenskapet fallera.

Annons

En torsdag i september 2005 gav de beskedet som skulle skaka hela landet.

”Efter många och svåra överväganden har vi gemensamt beslutat att separera och avser att begära skilsmässa”, berättade exmakarna då i ett pressmeddelande.

De var den första skilsmässa i den danska kungafamiljen på 158 år.

Från prins Joachim och grevinnan Alexandras bröllop 1995.

När Alexandra blev en del av den danska kungafamiljen välkomnades hon med öppna armar av drottning Margrethe. Men när den verkliga anledningen till Joachims och Alexandras skilsmässa kom fram, blev stämningen knivigare.

Alexandra hade nämligen träffat en ny redan innan äktenskapet med Joachim var över. 2003 träffade hon fotografen Martin Jørgensen under en resa i Thailand, och började därefter umgås med honom regelbundet. När skilsmässan sedan var klar gick hon ut med sitt nya förhållande – något som inte mottogs väl.

Annons

Prins Joachims beslut att lämna Danmark

I dag har Alexandra vunnit tillbaka danskarnas hjärtan. Men det är inte bara hon som rört upp känslor i nationen.

För tre år sedan beslutade prins Joachim att lämna Danmark med större delen av familjen. Han skulle genomgå en intensiv militärutbildning i Paris som pågick sex dagar i veckan under ett års tid. Men sönerna Nikolai och Felix blev kvar i Danmark med sin mamma Alexandra. Beslutet som jämfördes med prinsessan Madelines flytt till Florida, blev därför omstritt i landet.

Nikolais och Felix unika val som kungligheter

Även sönernas val i livet har varit omdiskuterat bland danskarna. Nikolai gick med sin kungliga titel emot strömmen och blev modell, ett karriärsval som gjorde honom världsunik. Aldrig har en kunglig gått i modellspåren, men Nikolai har gjort storsuccé är numera högt rankad inom modebranschen.

Nu har även Nikolais lillebror Felix valt samma riktning. Tidigare i år gjorde Felix modelldebut och har redan nu landat flera jobb hos de mer exklusiva modehusen i världen.

Annons

Men alla har inte hållit med om prinsarnas val – i och med deras kungliga titlar, som snart försvinner. Kanske är det ändå en lättnad för Nikolai och Felix att inte längre bära sina kungliga titlar, i alla fall sett ur apsekten att de väntas få mer frihet.

Foto: TT

Annons