Kungen och Silvias bakslag – familjeskandalen visas upp inför alla

kungen tal coronaviruset

Succéserien The Crown har setts av tusentals människor och nu satsar TV4 på en ny serie vid namn Drottningarna, där intriger och skandaler i det svenska kungahuset genom åren dramatiseras.

Alla ni som, precis som vi, älskar serien The Crown ska spetsa öronen nu. I höst börjar nämligen en ny kunglig serie som kommer att handla om åtta svenska drottningar genom tiderna. Via rekonstruktioner kommer TV4 släppa en serie i åtta avsnitt vid namn Drottningarna och beskriver själva att serien kommer handla om “maktintriger, kärlek, passion, svek, svartsjuka och statskupper”.

Sofia Helin är programledare för Drottningarna

Sofia Helin, troligtvis mest känd som Saga Norén i ”Bron”, kommer vara programledare för programmet och vägleda tittarna genom de åtta drottningarnas liv. Några av drottningarna som kommer porträtteras i programmet är Karin Månsdotter, Hedvig Eleonora och Drottning Kristina.

Kung Gustav V med sin fru Victoria av Baden.

Kung Gustav V med sin fru Victoria av Baden.

Den sista drottningen som kommer att porträtteras i serien är drottning Victoria av Baden som levde mellan 1862-1930. Victoria var dotter till storhertig Fredrik I och föddes som prinsessa av Baden. Då hon gifte sig med Sveriges kronprins Gustav V blev hon svensk kronprinsessa och så småningom svensk drottning. Victoria av Baden var alltså vår nuvarande kungs farfars mor.

Victorias liv var kantat av skandaler och hon vantrivdes i Sverige från början till slut. Victoria och Gustav V fick tre barn tillsammans, varav den äldsta sonen, Gustav VI Adolf var farfar till vår nuvarande kung. Men trots barnen var äktenskapet mer som ett kungligt, kärlekslöst avtal. Gustav och Victoria hade inga gemensamma intressen. Gustav var tystlåten, vänlig och gjorde inte mer än vad som förväntades av honom, medan Victoria var sträng, viljestark och otålig. En järnlady, full av maktbegär.

Victoria led av bronkit, som ofta ledde till följdsjukdomar som lungsäcksinflammation och ständiga andningsbesvär. Hon mådde som bäst där klimatet var torrt och milt och tillbringade därför mycket tid utomlands.

Victoria av Baden var tillsammans med Axel Munthe

Det var också utomlands som Victoria, då 30 år, mötte Axel Munthe som skulle bli hennes älskare livet ut. Efter mötet med Axel var Victoria mer tillsammans med honom än med sin make och sina barn. Vår och höst vistades hon i Villa Svezia i Rom, nära Munthes societetsklinik och under vintern var de tillsammans på Capri på det ståtliga San Michele. Men en skilsmässa från Gustav V var otänkbar, sådant hände aldrig i kungliga kretsar. Hovets standardsvar på varför kungen ensam öppnade broar och klippte band var:

– Drottningen vistas utlands för hälsans skull.

​Villa San Michele på Capri som Solliden är inspirerat av.

​Villa San Michele på Capri som Solliden är inspirerat av.

Munthe och Victoria fick inga barn tillsammans, men ett praktfullt hus byggde de tillsammans: Solliden på Öland. Den lilla tid som Victoria tillbringade i Sverige ville hon påminnas om sitt älskade Capri och byggde slottet i italiensk stil.

Gustav V tillsammans med Axel Munthe på Solliden 1935.

Gustav V tillsammans med Axel Munthe på Solliden 1935.

Ytterligare en skandal var ett faktum när Victorias älskare anklagades för att ha försökt förföra Victorias svärdotter Maria Pavlovna, dåvarande fru till prins Wilhelm. Victoria sa dock att svärdottern ljög, vilket fick Maria Pavlovna att packa väskorna på Stenhammar och skilja sig från prins Wilhelm.

Victoria var 67 år när hon dog, men Axel Munthe levde i ytterligare 19 år och flyttade senare in på slottet i Stockholm tillsammans med Gustav V och levde där fram till sin död.

Serien Drottningarna kommer alltså gå in på djupet kring skandalerna om Victoria av Baden men möjligtvis från ett annat perspektiv än vi varit vana att få det berättat för oss. Spännande!