Skandalerna skakade kungahusen – så skulle ett utomäktenskapligt barn tas emot i Sverige

Skandalerna skakade kungahusen – så skulle ett utomäktenskapligt barn tas emot i Sverige
NU GRATIS

Jazmin Grimaldi med pappa furst Albert.

Albert II av Belgien slogs i decennier för att slippa erkänna faderskapet, Albert II av Monaco poserar glatt på bild med ett av sina utomäktenskapliga barn. Men hur skulle en sådan skandal tas emot i Sverige – och vilka konsekvenser skulle den få för tronföljden?
Hovexperten Herman Lindqvist reder ut.
Uppgifter: Furst Albert har en tredje oäkta dotter – Celia, 15
Slå på ljud

Från Olof Skötkonung och framåt. Listan på svenska kungar som har haft utomäktenskapliga barn kan göras lång. Erik XIV, Johan III, Karl IX, Fredrik I och Gustaf IV Adolf. Efter dem Oscar I, Karl XV och Oscar II. Alla fick de tillökning genom mer eller mindre öppna affärer.

– Kungarna har haft barn utanför äktenskapet i alla tider. Under 1600- och 1700-talen fick de titlar, ämbeten och kunglig uppfostran. De erkändes och blev grevar, furstar och baroner. Från 1800-talet kom vi in i det viktorianska, mer pryda tidevarvet. Då erkändes de aldrig officiellt. I vissa fall hade kungen diskret i vissa perioder betalat underhåll. Men de har aldrig lyfts upp och fram. De har gömts undan, berättar Svensk Damtidnings hovexpert Herman Lindqvist.

Otrohetsskandalen blev en följetong

I princip nästan varje svensk kung genom historien har hoppat över de äktenskapliga skaklarna. Och det är ju givetvis inget unikt för Sverige.

Två av de senaste decenniernas mest uppmärksammade fall av royalistiska snedsprång gäller Albert II av Belgien respektive Albert II av Monaco.

Den förstnämnde slogs med näbbar och klor för att undvika att tvingas erkänna sitt faderskap till dottern Delphine Boel. Under två årtionden och genom oändliga turer förnekade Albert II av Belgien henne. Det blev en följetong i skvallerpressen.

Delphine Boel förnekades av Albert II av Belgien. Foto: TT

När anklagelserna såg dagens ljus orsakade det en rejäl kris i äktenskapet med drottning Paola. Så sent som 2018 beordrade en domstol i Bryssel den då 84-årige ex-monarken (Han tvingades avgå 2013 på grund av hälsoproblem) att lämna ett DNA-prov för att fastslå exakt hur det låg till med faderskapet.

Hans advokater överklagade, men utan framgång.

2020 erkände så till slut Albert II att Delphine Boel är hans kött och blod. Enligt ex-kungens advokater beslutade han sig för ”att med vördnad och värdighet sätta ett stopp för den här smärtsamma processen”.

”Han kommer därmed, juridiskt sett, avsluta den här rättsliga kampen och acceptera Delphine Boel som sin fjärde dotter”, sa den forna monarkens ombud enligt New York Post.

I och med beskedet blev Albert II:s utomäktenskapliga dotter en del av den kungliga familjen. Delphine Boel kommer att få ärva sin pappa och blev genom DNA-testet nummer 15 i den belgiska tronföljden.

Alberts två utomäktenskapliga barn

En annan Albert med smak för kvinnor är fursten av Monaco. Han har genom åren dejtat kända supermodeller och artister på löpande. Claudia Schiffer, Brooke Shields och Kylie Minogue är bara några av hans bekantskaper.

Och givetvis har Albert II av Monacos ihärdighet gett resultat. Han har inte ett, utan två, barn utanför det kungliga äktenskapet (I dag är han gift med sin Charlene).

Först ut var Jazmin Grace Grimaldi, född 1991. Dottern fick han tillsammans med då 30-åriga amerikanskan Tamara Rotolo. Hon var gift och jobbade som servitris, när fursten inledde en kort relation med henne.

Albert är idag gift med Charlene.

Under flera år kämpade Tamara Rotolo för att få Albert II att erkänna faderskapet. Det dröjde till 2006 innan DNA-prov tvingade honom att gå med på hur det egentligen låg till. I dag ska fadern och dottern ha en bra relation och de dyker då och då upp tillsammans på olika offentliga tillställningar i New York där hon bor.

Lång affär med en flygvärdinna

Utomäktenskapligt barn nummer två kom till under en sju år lång affär med flygvärdinnan Nicole Coste. Romansen började 1997 under en flygning mellan Nice och Paris. Den då 26-åriga flygvärdinnan serverade champagne i första klass. Det ena ledde till det andra.

Albert och dottern Jazmin Grace Grimaldi har idag en bra relation. Foto: TT

Sin vana trogen ville Albert II inte heller här gå med på att han var pappan. Men till slut kröp han till korset och i dag är Alexandre Coste officiellt furstens som. Att de båda utomäktenskapliga barnen nu är erkända innebär dock inte att de har rätt att ta över kronan.

Så ser inte lagen ut i Monaco. Det är istället Jacques, född 2014, som en dag ska ta över regentspiran, trots att han såg kom till världen två minuter efter sin tvillingsyster Gabriella. Däremot har Jazmin och Alexandre rätt att ärva sin pappas miljarder. Alltid något.

Herman Lindqvist reder ut hur en liknande skandal skulle se ut i Sverige. Foto: Suvad Mrkonjic

Hur skulle ett utomäktenskapligt barn tas emot i Sverige?

Så, hur skulle det då fungera i Sverige om en liknande situation uppstod?

– I Sverige har det ingen som helst betydelse för successionsordningen. Tronen måste ärvas av släktingar i rakt nedstigande led från huset Bernadotte. Dit räknas inte barn utanför äktenskapet, säger hovexperten Herman Lindqvist och förklarar vidare:

– I Belgien blev Delphine Boel prinsessa. Men det är belgisk lag. Så skulle inte ske i Sverige. Och sonen som Mette Marit i Norge hade med sig in i äktenskapet blev inte prins han heller.

Skandalfaktorn på ett utomäktenskapligt barn i svenska kungahuset kan variera, tror Herman Lindqvist:

– I dagens Sverige som är så pass uppluckrat och inte har så hård moralisk syn längre skulle det inte bli någon skandal. Om det inte är så att man inte tagit hand om barnet och inte betalat för det och inte erkänt det. Då skulle det bli en väldig skandal.

LÄS MER: Kungliga älskarinnorna träder fram – avslöjar allt

LÄS MER: Chris försvinner allt mer från Madeleine

LÄS MER: Experten: Så blir Oscars framtid – likheterna med Carl Philip