Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Skandalkronprinsen Viktor Emanuel död – anklagats för flera brott

05 feb, 2024, 08:30 
Kronprins Viktor Emanuel är död.
Han blev 86 år gammal.
Annons

Viktor Emanuel var äldste son till den siste kungen av Italien, Umberto den andre, som tvingades abdikera från den italienska tronen 1946. Italienarna hade då röstat för att landet skulle bli en republik.

Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023Brand logo
Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023

Kungen blev därmed avsatt och hans manliga arvingar förvisades från landet på livstid, varav Viktor Emanuel levde i exil i Schweiz. Först 2002 infördes en ny konstitution som gjorde det möjligt för kronprinsen att återvända till Italien om han avstod från sin rätt till den italienska tronen.

Annons

Kronprinsens liv har inte varit skandalfritt. Han har bland annat anklagats för att ha varit inblandad i ett mord på en tysk tonåring samt korruption och för att ha bedrivit hallickverksamhet.

Kronprins Viktor Emanuel, längst till höger, är död.Frank Rollitz/REX

Satt i fängelse

2005 ska polisen ha fotograferat kronprinsen under ett möte med två italienska affärsmän, där han tog emot en väska med 10 000 euro som han sedan stoppade i fickan.

Ett år senare användes bilderna som bevis i samband med ett gripande som gjorde att kronprinsen fick sitta bakom lås och bom. Några år senare friades han från anklagelserna.

Kronprins Viktor Emanuel blev 86 år gammal, rapporterar italienska tidningen La Repubblica.

Foto: TT

Annons