Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skandalprinsessan i nytt bråk – efter kungens gest

13 okt, 2021, 18:00 
Delphine Boël
Hon är prinsessan som ställt till med megaskandal – och nu får hon tuff kritik.
Annons
Allt om Belgiens kungahus!Brand logo
Allt om Belgiens kungahus!

Kung Albert II valde 2013 att kliva av tronen för att ge plats åt sin son, Philippe av Belgien. Men han kom ändå inte undan skandalen som förföljt honom i flera år.

2005 hade nämligen en konstnär vid namn Delphine Boël trätt fram i offentligheten och hävdat att Albert var hennes biologiska pappa. Albert vägrade länge att kännas vid Delphine och ärendet hamnade i de belgiska domstolarna.

Kungens okända barn Delphine

Prinsessan Delphine
Albert fick till slut välkomna Delphine till familjen.

Ett DNA-test bekräftade att Delphine var "den äkta varan". Hon fick sitt slutgiltiga erkännande i fjol, då hon tilldelades titeln prinsessan Delphine av Saksen-Coburg.

Men nu har det kommit fram att belgarna inte är helt nöjda med sin nya kunglighet. I alla fall inte flamländarna, som är 6,5 miljoner man starka i Belgien.

Annons

– Hon har fått titeln som prinsessa och det är helt rätt. Men då måste hon visa respekt för samtliga invånare i landet där hon är prinsessa, säger kungaexperten Pol Van Den Driessche till belgiska medier.

Enligt Pol är det språket som det faller på.

– Om Delphine vill vinna sympatier hos flamländarna, så borde hon i alla fall lära sig grunderna i holländskan. Det irriterar mig att hon bara gör intervjuer på franska eller engelska. Om hon inte bättrar sig, så kommer folk att börja ogilla henne i Flandern, säger Pol.

Kungens hårda ord: "Du får aldrig ringa mig igen"

Delphines mamma, baronessan Sybille de Selys Longchamps, hade en affär med Albert mellan 1966 och 1984, alltså när han fortfarande var prins och inte kung ännu.

I boken “Cutting the Cord” beskriver Delphine själv hur hon fick höra sanningen från sin mamma som 18-åring. Då försökte hon ta kontakt med sin pappa – vilket slutade i ett mindre trauma.

– Du får aldrig ringa mig igen. Du är inte min dotter, ska Albert II ha sagt under deras enda telefonsamtal.

Annons