Skandalvideo på prins Christian, 16, läckt – chockar hela Danmark

Prins Christian

En skandalvideo på unge prins Christian chockar Danmark.
Har du koll på den danska tronföljden?
1:08

Efter reklamen: Har du koll på den danska tronföljden?

(1:08)

Slå på ljud

Prins Christian, 16, är inte bara framtida kung av Danmark och gudson till vår egen Victoria. Han är också en vanlig tonåring.

I augusti började han gymnasiet på den privata internatskolan Herlufsholm i Næstved, söder om Köpenhamn. Det är en omvittnat tuff skola, som kanske kan jämföras med svenska Lundsberg.

Men det strikta klimatet på skolan har inte hindrat Christian från att släppa loss på ledig tid. Detta har hela Danmark fått bevisat för sig, efter att en privat video läckt och skapat stor uppståndelse.

Klippet är filmat på den exklusiva klubben La Folie Douce i Val Thorens i Frankrike. På klippet syns Christian spruta champagne på sina jämnåriga kompisar på bästa Stureplansmanér.

Prins Christian ställer till med skandal

Är detta ett värdigt manér för en framtida kung? Det danska kungahuset ser i alla fall inga problem med Christians beteende.

– Vi är väldigt medvetna om problemen som kommer med att vara ung och kunglig i en digital tidsålder. Det är självfallet något vi pratar om, också med de unga, säger kungahusets kommunikationschef Lene Balleby till danska tidningen BT.

– Sociala medier är deras vardagsforum, där de delar upplevelser, tankar och känslor. Det är de ungas sätt att kommunicera på. Vi ska därför vara försiktiga med att problematisera saker som är helt i linje med vad som ses som normalt och ordentligt i de ungas ögon och se på de ungas aktivitet på de sociala medierna i den rätta kontexten.

"Helt oacceptabelt"

Klart är att frågan delar Danmark och Christians framtida undersåtar. Siffror från analysinstitutet YouGov visar att 21 procent av de tillfrågade danskarna betraktar prinsens beteende på videon som "helt oacceptabelt", medan en majoritet har en mer förlåtande inställning.

PR-experten Benjamin Rud Elberth har försökt förklara vad i klippet som kan sticka i ögonen på folk.

– Det finns något elitistiskt över det. Kan den lille man på fabriksgolvet köpa att prins Christian står och sprutar champagne när han själv inte har råd med champagne? frågar sig Benjamin.