Skänker 40 miljoner till kungen – stor ilska: "Det är fullkomligt galet!"

Kungen och Silvia håller sig sysselsatta.

Kungen får 40 miljoner kronor extra under dessa svåra coronatider.Allt för att rädda hovet från ett katastrofår.
Kungafamiljen anländer till Dagmar von Arbins begravning
Slå på ljud

Kungen och hans hov har åkt på ett rejält inkomsttapp på grund av coronavirusets härjningar. Ett vanligt år kan kronan räkna med att dra in ungefär 105 miljoner kronor på olika turistaktiviteter. Den här gången beräknas intäkterna ligga på endast 27 miljoner.

En normal dag under högsäsongen kunde det komma runt 10 000 besökare till det kungliga slottet i Gamla stan i Stockholm – hösten 2020 är sådana siffror blott ett kärt minne.

Svensk Dam har tidigare talat med hovets ekonomichef Jan Lindman om saken.

– Vår verksamhet kan ju delas upp i två delar. Slottsstaten, som har hand om visningar av de olika slotten och våra parker till exempel. Där ser vi en kraftig negativ effekt, eftersom besöksantalet minskar kraftigt, sa Jan då.

Kungen får miljongåva från staten

Kungen får extra stöd från staten.

Kungen får extra stöd från staten.

Men nu kommer staten till undsättning. När regeringen presenterade sin höstbudget hade man lagt till en extra summa till hovets anslag som ett slags coronastöd, rapporterar Altinget.

Summan är av det generösa slaget: 40 miljoner kronor.

“Spridningen av sjukdomen covid-19 har inneburit att intäkterna från visningar av de kungliga slotten har minskat. I syfte att mildra de ekonomiska konsekvenserna behövs ett stöd för uteblivna intäkter. Stödet bör i sin helhet fördelas till Kungliga slottsstaten.”, skriver regeringen.

 

LÄS OCKSÅ: Dureks fräcka kupp – som kommer att göra kungen rasande!

“Det är fullkomligt galet”

Budgetposten för kungen ligger nu på totalt 186,4 miljoner kronor för 2020. Siffror som sticker i ögonen på följarna på Altingets Facebook-sida, där artikeln om coronastödet delats.

“Detta är ju fullkomligt galet. Hur kan man ösa skattepengar utan gränser till vår största bidragsfamilj? Det finns många småbarnsfamiljer som inte har råd att ge något extra till de små”, skriver en användare.

 

LÄS OCKSÅ: Kungens ilska efter upptäckten: “Jag är jättebesviken och ledsen!”